Osvrt na III. Međunarodnu likovnu koloniju Vili Šutić u Gradcu, hostel Jedro

Treća po redu likovna kolonija održana u Gradcu i ove godine je okupila značajan broj umjetnika. U višednevnom boravku, koji je organiziran u ugodnom ambijentu hostela Jedro, uz ljubaznog domaćina prof. Manu Medića i osoblje, umjetnici imaju savršene mogućnosti za rad u tišini i otvorenom prostoru. Izvjesnu prednost u radu i organizacijskom ustroju Kolonije čini netematizirani model kojega bi se umjetnici trebali „držati”, tj. na koji bi se trebalo odgovoriti, što bi svakako sužavalo mogućnosti i kreacije i inspiracije. Jednostavno, svaki pojedinac stvara po vlastitom nahođenju
Pogledajte galeriju radova!
Programski, Kolonija je izuzetno kvalitetno osmišljena, jer uz samostalni rad, učesnici imaju mogućnost upoznavanja prirodnih i kulturno-historijskih resursa Gradca i njegove uže okoline, druženja i razmjenjivanja iskustava u satima odmora. Ovoga puta je tako bio organiziran posjet Baćinskim jezerima, smještenim u neposrednoj blizini, a sudionici su imali i priliku da u večernjim satima obiđu gradsku jezgru i uživaju u izvedbi dalmatinskih klapa. Zahvaljujući organizaciji, razrađenoj do najsitnijih pojedinosti, sasvim su opravdane pretpostavke kako će ova međunarodna likovna kolonija vremenom prerasti regionalne okvire, i u isto vrijeme služiti kao izvor inspiracije mnogima koji žele nesmetano da rade u okruženju koje potiče na kreaciju.
Pogledajte galeriju ostalih fotografija!
Zaključno možemo još samo konstatirati da svaku hvalu zaslužuju oni koji organiziraju ili na bilo koji način podupiru održavanje likovne kolonije Vili Šutić u kojoj umjetnici opravdano dobijaju svoje mjesto za smislen i neometan rad, vlastitu verifikaciju i razmjenu iskustava kojima se potiče razbijanje lokalnog konteksta, neposrednije komunikacije i umrežavanja na međunarodnom nivou. Na ovaj način se ujedno i promoviraju svi resursi ovoga dijela Hrvatske, a njezino kontinuirano održavanje koje bi vremenom dobilo nove kvalitativne vrijednosti zasigurno bi dopinijelo i uočenom potencijalu grada Gradca u njegovoj transformaciji ka kulturnom i umjetničkom nukleusu.
Ema Mazrak, povjesničarka umjetnosti
Sarajevo, listopad 2012.

Priredio Velimir Penović