Ostojić u Petrovoj i Domu za starije osobe Peščenica


Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je na Novu godinu Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj gdje je obišao novorođene bebe i njihove majke, a nakon toga je posjetio i korisnike Doma za starije osobe Pešćenica

Tijekom novogodišnje noći u Petrovoj se rodilo pet beba, a prva je bila djevojčica koja je došla na svijet u ponoć i 51 minutu. Njezina majka Vedrana Černecki je iz Županje i to joj je četvrto dijete. Ministar je porazgovarao s majkama novorođenih beba, poželio im sve najbolje i darovao im ruže te košaru s voćem. 

Od sinoć u 20 sati pa do 8 sati ujutro u Petrovoj se rodilo ukupno 19 beba.

U Hrvatskoj se godišnje rodi 41.000 djece, a u Petrovoj 4.400 djece, rekao je ministar u izjavi za novinare nakon obilaska majki i novorođenčadi te razgovora s dežurnim liječnicima i medicinskim sestrama. To je, kad gledamo proteklih nekoliko godina, brojka koja je konstantna. Nažalost, ta brojka iz godine u godinu pada, ali se tijekom protekle godine rodilo 41.300 djece. Ono na što smo ponosni jest naš visoki standard kvalitete rada medicinskih sestara i naravno liječnika, tako da je perinatalna smrtnost ispod 3,5 promila, što je u europskom prosjeku, a maternalna smrtnost je definitivno u svjetskom prosjeku, istaknuo je.

Što se tiče poboljšanja nataliteta u Hrvatskoj, ministar je rekao da je za to prije svega potrebna adekvatna infrastruktura, a to su dječji vrtići i škole. Upozorio je da su demografski podatci alarmantni. U Hrvatskoj je manje djece do petnaeste godine života nego strarijih od 65 godina, a moralo bi biti obrnuto da bi se država razvijala i to je ključni problem Hrvatske 21. stoljeća, rekao je te naglasio da nema alternative reformi zdravstva.

Na pitanje novinara da prokomentira izjavu Darinka Kosora, predsjednika Hrvatsko socijalno liberalne stranke (HSLS), da ne može kandidirati se za zagrebačkoga gradonačelnika i pritom ostati ministar zdravlja, Ostojić je odgovorio da postoji niz primjera u Europi, svijetu i Hrvatskoj da predstavnici izvršne vlasti, ministri u vladama, istodobno ulaze u utrku za gradonačelnika glavnog grada.

Ministar je posjetio i korisnike Doma za starije osobe Pešćenica koji su mu priredili prigodni program.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT