Ostaje premijer: SDS izglasao povjerenje Janši

Slovenski premijer Janez Janša dobio je u srijedu potporu vodstva svoje stranke da ostane na mjestu predsjednika vlade unatoč nalazu protukorupcijske komisije prema kojemu raspolaže većom imovinom u odnosu na onu koju je prijavio
LJUBLJANA – Slovenska demokratska stranka (SDS) čiji je Janša predsjednik i koja je najveća stranka u petočlanoj koalicijskoj vladi priopćila je u srijedu da je na glasovanju o povjerenju Janši za njegov ostanak na mjestu predsjednika stranke glasovao 281 član vijeća stranke, četiri su bila suzdržana, a nitko nije glasovao protiv. Isto tako stranka je isključila mogućnost sudjelovanja u eventualnoj tehničkoj vladi o kojoj se nagađa u slučaju da bi Janša odstupio s dužnosti premijera ili bio smijenjen.
Janša je pred sastanak vijeća stranke i glasovanje novinarima rekao da iz izjava predsjednika parlamenta Gregora Viranta, koji je i ujedno predsjednik Građanske liste (GL), stranke koja je uključena u vladajuću koaliciju, može zaključiti da će Virant protiv njegova ostanka na mjestu premijera pokrenuti postupak u parlamentu i da se iza toga krije pokušaj Janšina smjenjivanja i formiranja tehničke vlade koju bi podržavala neka druga koalicija u nastajanju.
Virant je naime u utorak rekao da bi Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković morali dati ostavke zbog negativnog nalaza protukorupcijske komisije i kršenja zakona o suzbijanju korupcije i integritetu javnih službenika.
Isto je stajalište Virant ponovio i u srijedu, ali je odbio pojasniti špekulacije o mogućem izlasku njegove stranke iz sadašnje koalicije i traženju rješenja u formiranju prijelazne vlade na čelu s "tehničkim" mandatarom.
Janša nalaze protukorupcijske komisije negira i tvrdi da je riječ o pokušaju njegove diskreditacije, te da bi dao ostavku na mjesto premijera samo u slučaju da mu povjerenje uskrati njegova stranka.
Izvor: RTL/Hina