Osječko suđenje: Glavaš nije bio tema sastanka

Suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin, nastavljeno je ispitivanjem prvih svjedoka

 
Oni su ustvrdili da se o Glavašu nije razgovaralo na ručku na kojem je bio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Zagrebački poduzetnik Mladen Mlinarević, koji je 14. srpnja 2010. u zagrebačkom restoranu "Baltazar" organizirao poslovni ručak, ispričao je danas na zagrebačkome Županijskom sudu da je Tadić na tom ručku Hrvatina pitao za članak u Jutarnjem listu o slučaju Glavaš, na što mu je Hrvatin odgovorio da o toj temi ne želi razgovarati. Drugih razgovora o Branimiru Glavašu nije bilo, rekao je Mlinarević, koji tvrdi da je svrha sastanka bilo savjetovanje na kojem su u rujnu u Opatiji trebali predavati suci Vrhovnog suda i državni odvjetnici.

Mlinarević je dodao da je na sastanak pozvao i glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, ali mu je dva dana prije tajnica javila da on neće doći.

Mlinarević je ispričao i da je Tadić pitao Hrvatina može li ga ispratiti i nešto pitati te da se Tadić vratio nakon dvije do četiri minute. Sličnu priču potvrdio je i biši direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, koji je rekao da Tadića i Hrvatina nije bilo za stolom između 10 i 15 minuta. Husarić i svjedok Ivan Šimek, koji se bavi savjetovanjem vlada i velikih koorporacija, također tvrde da Branimir Glavaš nije bio tema sastanka, nego da su svi međusobno razgovarali o zakonu o vodama, vodnom gospodarstvu, posjetu bavarskom ministarstvu vodoprivrede te općenito o ekonomiji i politici.

No svjedoci su različito opisivali redoslijed kojim su sudionici dolazili na ručak.

Tadić je uložio prigovor na istinitost Mlinarevićeva iskaza, u kojem je rekao da Tadića nije zvao na ručak, nego da ga je Tadić nazvao tijekom glavnog jela i pitao može li im se pridružiti. Tadić, pak, tvrdi da su on i Hrvatin već bili za stolom i da im se Mlinarević ispričao zbog toga što kasni.

Na suđenju Tadiću trebali bi svjedočiti i Glavaš te Branko Hrvatin. Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Foto: Damjan Tadić/Cropix
Izvor: HRT

Akademija-Art