Osječki HSS: Razdjelnicima topline ublažite poskupljenje grijanja

Poskupljenje toplinske energije od 36,7% koje je odobrila HERA, a na snagu stupa od 1. studenog, velik je udar na ionako ugrožen standard građana, ali i na velik broj javnih ustanova poput škola i vrtića, upozoravaju u osječkom HSS-u, te predlažu gradonačelniku Krešimiru Bubalu ublažavanje tih posljedica

HSS predlaže gradonačelniku Krešimiru Bubalu i vladajućem HDSSB-u da otvori pregovore sa svojim koalicijskim partnerom u Osijeku, HNS-om, čiji kadrovi upravljaju HEP-om. Cilj takvih pregovora bilo bi sufinanciranje razdjelnika topline, kojima  bi građani uštedjeli na cijenama grijanja, smatra povjerenik HSS-a za Osijek Damir Lukač.
– Tim poskupljenjem bit će pogođeno oko 11 tisuća potrošača iz Osijeka. Kada bi Grad ušao u pregovore s HEP-om oko sufinanciranja razdjelnika, građani bi dobili znatnu uštedu. Želimo naglasiti da i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ovakve programe i do 40% te stoga predlažemo gradonačelniku Bubalo da iskoristi sve mogućnosti povlačenja sredstava ali i svoje kvalitetne kontakte sa svojim doskorašnjim
zamjenikom ministrom Vrdoljakom i provede ovaj HSS-ov prijedlog u djelo. – poručio je Lukač.
U HSS-u se pitaju hoće li nam djeca ove godine sjediti u hladnim učionicama, aludirajući pritom na činjenicu da se ovo poskupljenje dotiče i mnogih javnih ustanova, pogotovo škola, kojima se konstantno smanjuju decentralizirana sredstva.
– Prema izračunima i stručnim pokazateljima provedbom ovog programa moguće su uštede i do 40% u potrošnji energije što znači da bi se amortizirao efekt ovog enormnog poskupljenja- tvrdi Damir Lukač.
Također napominju da će Hrvatska kroz Kohezijske politike EU imati na raspolaganju 17 milijardi eura za projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izbore energije, te još 6,5 milijardi eura kroz program Horizon 2020. Sve lokalne samouprave, uključujući i Osijek, trebale bi se adekvatno pripremiti za iskorištavanje ovih fondova, poručuju iz HSS-a.