Osijek slavi 226. rođendan

osijek
Osijek slavi svoj dan. U Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Osijek slavi 2. prosinca u spomen na 1786. kada je carica Marija Terezija ujedinila tri gradske cjeline – Donji grad, Gornji grad i Tvrđu
Odlukom Gradskoga vijeća počasnim građanima proglašeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Na svečanu sjednicu general Gotovina nije došao. Pismom je zahvalio i čestitao dan grada svim Osječanima uz poruku da ga mogu uskoro očekivati. General Markač još je jednom zahvalio cijelom narodu na potpori dok su bili u haškom pritvoru. Na upit novinara kako komentira najavu objave registra, rekao je kako misli da takva odluka u ovom trenutku nije dobra zbog revolta u Srbiji izazvanog oslobađajućom presudom.

Svečanu misu u povodu dana grada, na prvu nedjelju došašća predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, koji je naglasio da živimo u vremenu kada lako upadamo u pesimizam i apatiju, a vjera i nada potrebne su nam više svega. Uz gradske čelnike poseban gost i na euharistijskom slavlju bio je general Markač.

Generalu je sinoć pripala čast da otvori obnovljeni Trg slobode, na kojemu se okupilo na tisuće građana. U obnovu Trga slobode uloženo je 24 milijuna kuna, a mnogobrojni sadržaji čine ga atraktivnim ‘dnevnim boravkom’ grada.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT