Osijek – Sandra Juranić: Restauracija grafika

Grafika Die Christmoerfolgung in den Romischen Katakomben, prije radova

Valentina Radoš
valentina.rados@gluo.hr

predavanje
Sandra Juranić

Restauracija grafika iz fundusa GLUO
08. 03. 2011. (u 12.00 sati)

Program Dana grafike, uz različite vidove prezentacije grafičke umjetnosti (izložba, predstavljanje, predavanje, radionice), edukativno djeluju na javnost s ciljem približavanja tradicionalnog i suvremenog grafičkog medija.

Prema najavljenom programu otvorili smo izložbu Hrvatski umjetnici na 28. grafičkom biennalu u Ljubljani. Potom je gostovao umjetnički direktor ljubljanskog biennala Božidar Zrinski s predavanjem o Grafičkom biennalu u Ljubljani i hrvatskim umjetnicima.  
Nadalje, najavljujemo nastavak programa s predavanjem restauratorice Sandre Juranić iz HRZ u Zagrebu, O restauraciji grafika iz fundusa Galerije likovnih umjetnosti, Osijek.


Suho čišćenje grafike

O predavanju

Sanda Juranić predstaviti će nam djelatnost Radionice za papir i kožu, Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu koja se nalazi u Ilici 44. 
Restauratorica će u prezentaciji prikazati primjere restauracije galerijske građe, govoriti će o vrsti oštećenja na papirnom nositelju, fazama u restauriranju grafika. Govoriti će o vrlo važnom segmentu pohrane umjetnina, o uvjetima pohranjivanja te čuvanju umjetnina na papirnom nositelju.
Nakon navedenog slijedi osvrt na tehnologiju izrade papira te uobičajene postupke tijekom konzervatorskih radova.

Parcijalno mokro čišćenje poleđine grafike

Konsolidacija poderotina

Podljepljivanje umjetnine

Pohrana

Svi primjeri bit će vezani za restauraciju grafičke građe iz Zbirke crteža i grafike 18. i 19. stoljeća u fundusu GLUO. Biti će riječi o preventivnoj zaštiti umjetnina na papiru te će se predstaviti i Priručnik preventivne zaštite umjetnina na papiru, autora Želimira Laszla i Andreje Dragojević u izdanju Crescata, 2010.godine.

Uz slikovne priloge i stručnu prezentaciju biti će govora o dobroj suradnji na restauraciji slikovne i papirne građe između Hrvatskog restauratorskog zavod u Zagrebu na čelu s gospodinom Ferdinandom Mederom i Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku.
Predavanje će se održati u gornjim izložbenim prostorima galerije!

Grafika Die Christmoerfolgung in den Romischen Katakomben, nakon radova
 

mr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, viša kustosica GLUO
jasminka.najcer@gluo.hr

Akademija-Art.hr
05.03.2011.