Osijek – Samostalna izložba Vesne Sokolić

Valentina Radoš
valentina.rados@gluo.hr

Galerija likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, Osijek

Samostalna izložba
Vesna Sokolić
od 10. 03. 2011. (u 19.00 sati)

Koordinatorica i kustosica izložbe: mr. sc. Jelica Ambruš, muzejska savjetnica.

Autorica predgovora kataloga Vesne Sokolić: dr. sc. Ivanka Reberski, Zagreb.

Izložba je u okviru manifestacije Pečuh, europski grad kulture 2010. bila postavljena u listopadu 2010. godine u prestižnom prostoru Vasváry-háza u samom središtu Pečuha, a nakon toga, od četvrtka 10 do kraja ožujka 2011. godine biti će postavljena u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek. Izložba sadrži 40 ulja na platnu Vesne Sokolić, jedne od slikarica – doajena hrvatske suvremene umjetnosti, nastalih između 1962. i 2010. godine.

U predgovoru kataloga izložbe dr. Ivanka Reberski, koja je ujedno i autorica njene velike likovne monografije, o slikarstvu Vesne Sokolić piše:
„Njezina likovna transformacija neprekidno traje u našoj sredini više od pola stoljeća i na samosvojni način dugo je usporedno, ali nezavisno, pratila kretanja tzv. Slikarske magistrale. Od samog početka nesputana i nepovodljiva, ostala je cijelo vrijeme postojana u stvaralačkoj autonomiji, došavši u preobrazbi likovne metafore do samih granica čistog slikarstva. Visokom umjetničkom kvalitetom dosegla je u nekoliko navrata autohtone vrijednosti stilskog izraza. Po iskazanim svojstvima predstavila nam se kao jedna od najsugestivnijih suvremenih koloristkinja, velikog senzibiliteta i raspona, koja je povrh toga suvremenom slikarstvu dala svoj obol u inventivnoj reinterpretaciji pejzaža, u izvorno nadahnutoj motivici amblematskog značaja. Osim tih formativnih svojstava, slikarstvo Vesne Sokolić, nabijeno snažnim pozitivnim emisijama.“

Vesna Sokolić rođena je 1924. godine u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1946. godine. Studirala je u klasama velikana hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća, profesora Mujadžića, Babića, Hegedušića, Becića, Mezdjića i Tartaglie kod kojega je polazila i specijalku. Godine 1954/55. boravila je prvi puta studijski u Parizu, gdje stilski započinje  njen koloristički intimizam. Godine 1956. udala se za slovenskog slikara Milana Bebruča s kojim će ostvariti brojne zajedničke izložbe. Od 1960. godine posvećuje se više pejzažnoj tematici. Motive nalazi u zavičaju Zagreba, najčešće Vrapča gdje i danas živi i djeluje, te Gorskog kotara, Istre i Primorja. Samostalno je izlagala 1972., 1982., 1986., i 1990. godine u Zagrebu, a 1998. godine retrospektivno u Domu hrvatskih umjetnika. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, najviše s ULUH-om. Od 1990.-1998. godine studijski je boravila je u Parizu, Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji i Americi. Djela joj se nalaze u brojnim galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu, a slika Portret majke nalazi se u fundusu Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku.

Akademija-Art.hr
07.03.2011.