U Osijeku je započeo dvodnevni sajam organskih proizvoda Budi eko

 
Sajam je okupio 40 izlagača, proizvođača ekoloških poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
 
U sklopu sajma će se održati i konferencija Regionalizacija organskih proizvoda panonske regije, jer se procjenjuje važnim stvoriti regionalno tržište ovakvih proizvoda kako bi se ojačala konkurentnost u odnosu na druge europske regije.
Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak rekao je kako uz programe, koje za ovu vrstu proizvodnje podupire Županija, treba kvalitetnije iskoristiti sredstva europskih fondova, ali se i država treba aktivnije uključiti u pomaganje ovim proizvođačima čiji proizvodi imaju budućnost u Europskoj uniji.
Načelnik Odjela za ekološki integriranu poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede Tomislav Petrović kazao je kako se u Hrvatskoj od 1,3 milijuna hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, oko 35 tisuća hektara nalazi pod ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom, od čega najviše u Osječko-baranjskoj županiji.
Ministarstvo ima akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede, koji ima ukupno 16 mjera, među kojima su i financijske potpore za organiziranje domaćih i međunarodnih sajmova.

Akademija-Art