Osijek – Izložba Kristine Jeić u Galeriji Vernissage

Galerija Vernissage, Osijek
od 12. 09. 2012. (u 18.30 sati)

Izložbu otvara akad. slikar Željko Mucko.

Veliko plavetnilo

Lelujavi svijetovi na rubu vodene prozračnosti, mostovi koji vode negdje drugdje, prolazi koji spajaju stvarnost i maštu. Pretapaju se obrisi jednoga u obrise sasvim nečega drugog u našim očima i unutarnjim doživljajima dok ulazimo u grafičke otiske crteža i slika koje nam autorica predstavlja. Što je stvarnost nego samo igra sjena, nijansi i boja? Figuracija koja se postupno, što dubljim doživljajem, gubi u apstrakciji. Grafika naglašava baš tu nestalnost i nesigurnost interpretacije, brižljivo nijansira sliku i, najvažnije, produbljuje njenu idejnu zaigranost naslutljivu tek i samom autoru. Izbor monotipije još i više ističe autorsku sklonost eksperimentu i istraživanju, radoznalu umjetničku zanesenost koja će se prepustiti samoj slikarskoj tehnici.
Grafike Kristine Jejić spajaju klasične i modernističke motive, od antičkih do dekorativnih, od mrtve prirode do pop-arta. Pomiruju tradiciju i suvremenost i izborom grafičke tehnike suhe igle i monotipije koja donosi specifično začudno sadržajnu i perceptivnu slojevitost. Akrili su koloristički zaigraniji i predstavljaju autoričin odmak od uobičajne slikarske posvećenosti grafici.
Plavetnilo dominira, to je uronjenost u kontemplaciju, metafizička zamišljenost nad svijetom i idejom čovjeka-autora. Onaj koji gradi, taj nas i spaja (jer umjetnost je medij koji nas spaja), naše ljudske ideje i strahove – zablude, ljubavi i vlastite istine, dakle, graditelj-umjetnik upozorava nas da u svemu tome nismo jedini i – sami.
Nebojša Janić