Skip to content

Optuženi iz ‘vlaka smrti’ u Rudinama iznose obranu

rudine nesreca

Iznošenjem obrane petorice okrivljenika na Županijskom sudu u Splitu nastavlja se suđenje za veliku željezničku nesreću koja se dogodila 24. srpnja 2009. u Rudinama kod Kaštela. U iskliznuću nagibnog vlaka koji je vozio na liniji Zagreb-Split poginulo je šestero putnika dok ih je 55 teže i lakše ozlijeđeno.

Svoju će obranu u sljedeća tri dana iznositi Ivan Medak, bivši direktor iz HŽ-a, Ivan Tomašković, direktor tvrtke Intrade, Jozo Bazina, savjetnik u navedenoj tvrtki, Drago Rogulj, rukovoditelj protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, iBranko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac koji su optuženi da su sudjelovali u nabavi i uporabi retardanta TG-300 čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo nesreću kao i da su bili svjesni posljedica.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Damira Romca u veljači je odbilo zahtjev za rekonstrukcijom nesreće nagibnog vlaka, što su tražili branitelji okrivljenih inzistirajući da se napravi približna rekonstrukcija događaja uz pomoć nagibnog vlaka na pruzi na kojoj se dogodilo izljetanje, no tužiteljstvo se protivilo smatrajući da je odgovoreno na sva sporna pitanja.

Suđenje u tzv. slučaju ‘vlaka smrti’ na Županijskom sudu u Splitu počelo je 19. siječnja 2011., a odmah nakon nesreće u ljeto 2009. godine rješenjem istražnog suca Ivan Medak, Jozo Bazina i Ivan Tomašković bili su pritvoreni sve dok istražni sudac Davor Svalina nije ispitao sve svjedoke, nakon čega su pušteni na slobodu.

Na prvoj raspravi u siječnju 2011. godine svi optuženi rekli su sucu Damiru Romcu i sudskom vijeću nakon čitanja optužnice da se ne osjećaju krivima. Tijekom dvogodišnjeg suđenja saslušano je na desetke svjedoka, vještaka kao i članova obitelji poginulih u toj teškoj željezničkoj nesreći.

Obiteljima poginulih putnika Hrvatske željeznice isplatile su 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna, dok je šteta na vlaku iznosila 28 milijuna kuna.

Izvor: HRT