Optužnica za krađu i uništenje “Kupačice”

Zbog krađe, rezanja na dijelove i prodaje kao metalnog otpada Augustinčićeve "Kupačice", Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo je optužnicu protiv šestero okrivljenih, objavio je DORH

Optuženi su da su u noći s 14. na 15. ožujka ove godine u Kupališnom perivoju lječilišnog kompleksa Daruvarskih toplica iz ležišta kamenog postamenta izbacili lijevanu brončanu skulpturu ”Kupačica”, odvezli u Zagreb, izrezali na dijelove i prodali trgovačkom društvu za otkup sekundarnih sirovina.

Među okrivljenima je i dvoje djelatnika tvrtke koja je otkupila ukradenu i izrezanu skulpturu jer nisu prijavili kazneno djelo, nego su "Kupačicu" u dijelovima sakrili kako bi onemogućili otkrivanje počinitelja.

"Kupačica", rad Antuna Augustinčića iz 1927., vlasništvo je Daruvarskih toplica, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvar. U Julijev park u Daruvaru postavljena je 1956. godine.

Pronađena je nekoliko dana nakon krađe zahvaljujući sveobuhvatnoj policijskoj istrazi i reakcijama medija, nakon kojih se jedan od kradljivaca javio policiji.

Lopovi su je izrezali u 13 dijelova. Nasreću, izrezana je tako da su joj stručnjaci iz Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu mogli vratiti izvorni izgled.

Restaurirana je i 30. srpnja vraćena na svoje mjesto.

Foto: Kulturni-turizam.com