Oporavak hrvatskog gospodarstva odgođen za 2014.

banke
Splasnuo je proljetni optimizam Europske komisije vezan uz najavu gospodarskog rasta u eurozoni i Uniji. Sljedeća bi godina trebala donijeti izlazak iz recesije, no ipak s manjom stopom rasta
 
Usprkos odličnoj turističkoj sezoni, hrvatsko će gospodarstvo ove godine potonuti dublje nego što je EK prognozirao prije samo pola godine. Dio zarade od turizma ishlapio je u velikim sušama proteklog ljeta. Zato će 2012. završiti s padom BDP-a od 1,9%, a ne 1,2%. Sljedeća će godina biti godina stagnacije, dok se 2014. očekuje rast od 1,4%. I nova će se radna mjesta u Hrvatskoj otvarati sporije od očekivanog. Nezaposlenost će pasti ispod 13 posto tek 2014.
 
U Bruxellesu kažu da je nastavak recesije u Hrvatskoj posljedica i velikih ekonomskih problema u nama važnim trgovačkim partnerima – Sloveniji i Italiji. Naime, i Unija se kao cjelina oporavlja sporije od očekivanog.
 
Europa prolazi kroz teško razdoblje makroekonomskog uravnoteživanja koje će još neko vrijeme trajati. Prema našim predviđanjima, perspektiva rasta postupno će se poboljšavati od početka sljedeće godine, izjavio je povjerenik Europske komisije za ekonomske poslove Olli Rehn.
 
Usporavanje izlaska iz recesije otežava pregovore unutar Unije o novom višegodisnjem proračunu za razdoblje 2013-2020. Prije nego što će o tome uz večeru u Londonu razgovarati s britanskim premijerom Kameronom, njemačka kancelarka Angela Merkel u Bruxellesu se obratila europarlamentarcima.
 
Poručila je da se od štednje ne smije odustati. Gospodarski rast doći ce kao posljedica poticaja koje se uvode na razini Unije. Njemačka zna kakva je njezina odgovornost za budućnost Europe, kaže Merkel.
 
Radit ću na tome da se do prosinca složimo o ambicioznom planu kojim bismo obnovili našu gospodarsku i monetarnu uniju. On mora uključivati konkretne mjere koje možemo provesti u sljedeće dvije do tri godine, poručila je.