Opet prosvjedovali protiv fašizma u Zagrebu


Nije bilo incidenata na Trgu u Zagrebu

 
Oko 100 predstavnika Građanske akcije i građana okupilo se u 11 sati kod Manduševca na Trgu bana Jelačića u Zagrebu kako bi prosvjedovali protiv najavljene međunarodne nacionalističke konferencije i mimohoda u organizaciji HČSP-a.
 
Ekstremni desničari istovremeno su se okupili na Tomislavovom trgu kako bi dali potporu generalima. Jake policijske snage brane desničarima, kojih se okupilo 30-ak, dolazak na Trg bana Jelačića. Policijski djelatnici legetimirali su i obične građane na Tomislavovom trgu.

11.30 Nekoliko desničara ipak je stiglo je tramvajem broj 13 na Trga bana Jelačića. Policijskim kordonom odijeljeni su od antifašističkog prosvjeda. Na Trgu su jake policijske snage. Stiglo je sedam policijskih vozila te 50-ak specijalaca.

Antifašisti izvikuju parole "No pasaran!", a vijore se i anarhističke zastave. Sve se odvija pred skupinama turista koji u čudu gledaju što se događa te su sve zabilježili fotoaparatima. 

11.40
Desničari su donijeli transparent s porukom "Domoljublje nije fašizam" te viču prosvjednicima "vi ste fašisti".

12.20
Prosvjed je završen. Nije zabilježen nijedan incident. Antifašisti su se mirno razišli, a nekoliko desničara ostalo je na Trgu. Također nekoliko specijalaca ostalo je na glavnom zagrebačkom Trgu kako bi spriječili eventualne incidente.

Foto: Željko Lukunić / Pixsell
Izvor: Jelena Kovačević / Vecernji.hr

Akademija-Art