Opatija – Matko Mijić: Stol – dok smo čekali

Nataša Babić
natasa.babic@hrmt.hr

Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“, Opatija
Matko Mijić
Stol – dok smo čekali
od 03. 11. (u 20.00 sati) do 23. 11. 2011.

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, 3. studenog 2011., u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ bit će otvorena izložba Matka Mijića pod nazivom „Stol – dok smo čekali“.

Izborom djela iz umjetnikova recentnog opusa Hrvatski muzej turizma izlaže skulpturalnu plastiku koja, kao i reljefi, očituje poznate konstante autorovih umjetničkih preokupacija te po svojem kreativnom naboju i oblikovnosti koja plijeni spadaju u sam vrh hrvatske suvremene kiparske produkcije.
Matko Mijić posve je zaokupljen minimalnim radovima na zatečenim predmetima i recikliranjem odbačenih industrijskih proizvoda (svojevrsni ready mades) „prepravljenih“ u umjetničko djelo. U tom smislu njegove skuplture – gradele, boce, čaše, žlice, vilice, tanjuri… izborom i slaganjem u kompoziciju (Mijić spaja u naizgled nespojivo) prolaze proces metamorfoze iz banalnog u „osviješteni“ i resementarizirani oblik.

Prizori iz Mijićeve gozbe kao da su preneseni iz povijesno književnih anala i kronika i svojom vjerodostojnošću, ironičo iskrivljeni, odražavaju njegov osjećaj za život i stvarnost. U toj stvarnosti, pa tako i onoj gastronomskoj, cijela farsa Mijićeve gozbe ima rafinirano ishodište, istina obilježeno Mijićevom alkemijom, zanatskom izvedbom, „artizanskom logikom i mètjerskom dosljednošću“.

Nepomućeni mir i kiparska prisnost Matka Mijića koji gotovo više od tri desetljeća stvara suvremena kiparska djela, kao pojedinačne odgovore mjestu i vremenu, daju ovom značajnom kiparu/slikaru auru trajnosti u kojoj njegova skulptura postaje neotuđivim inventarom hrvatske kulturne baštine. Mijić svoju veliku ljubav prema figurativnim umjetnostima prenosi mladim naraštajima uvodeći ih u tajne mètjéa kao redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Danka Radić, viši kustos Muzeja grada Trogira

Akademija-Art.hr
26.10.2011.