Opatija – Branka Marčeta: Karneval

Hrvatski muzej turizma, Umjetnički paviljon Juraj Šporer, Opatija
Branka Marčeta
Karneval
od 10. 02. (u 19.30 sati) do 06. 03. 2011.

Vrijeme je karnevala, razuzdanih pokladnih običaja.Vrijeme je nereda između dva reda, poganog između svetog, u mitološkom i religijskom smislu. Poklade su prijelazno zimsko razdoblje do proljetnog buđenja prirode i novog plodnog i vegetacijskog godišnjeg ciklusa.

Branka Marčeta svoj odnos prema likovnosti i slikarskom umijeću gradi na traženju i propitivanju oblikovnih, kompozicijskih i formalnih mogućnosti, a ne skriva se iza paravana dopadljivosti i medijske popularnosti. Pust u batiku, koji je Branka Marčeta u jednom dahu likovno opredmetila tijekom 2010. godine pohodi galerijske zidove i likovne sladokusce u vrijeme ovogodišnjeg dugotrajnog i sveopćeg maškaranog ludila.

Branka Marčeta je rođena 1932.godine u Virovitici. Na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu diplomirala je u klasi prof. Mila Milunovića 1963. godine, a od 1966. je član  HDLU Rijeka. Život je posvetila pedagoškom radu i cijeli svoj radni vijek provela u osnovnoj školi u Opatiji. Uz redovni nastavnički rad, svoju pedagošku reputaciju izgradila je vodeći niz radionica, seminara i slobodnih aktivnosti za darovitu djecu, te na taj način educirala mnoge generacije učenika, pa tako i  budućih slikara i kipara. Sudjelovala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnica mnogobrojnih nagrada, među kojima se izdvajaju Godišnja nagrada Opatije 1990. godine, te nagrada za životno djelo Grada Opatije koju je primila 2001. godine.

Akademija-Art.hr
09.02.2011.