Opatija – 3. ART PUST

3. ART PUST

Mesopust, Pust, Fašnik, Adam, Jure, Mate… i još kojekakvim imenima nazvan lutak od slame muškoga obličja, krivac je za sve nedaće i probleme koji su prethodne godine zabilježeni u primorsko-goranskom kraju. Izrađuje se u tajnosti

Pogledajte galeriju fotografija!

Objesi se na seoskim i gradskim trgovima, na raskrižjima putova, na obližnjem drveću pri ulazu u sela, na gradskim zidinama. Nosi se i pokazuje, imenuje pogrdnim imenima s izravnom satiričkom porukom. Čuva se da ga netko ne ukrade. Vozi se kolima, nosi na nosilima. Sudjeluje u važnim običajnim programima. U novije vrijeme pridružio mu se i onaj nižega rasta, izrađuju ga dječje maškarane grupe.

Dan mesopusnog utorka i srijeda, Pepelnica, njegovi su dani. Tada se duž cijelog primorsko-goranskoga kraja sudi Mesopustu. On je kriv za sve. Njega se tuži i brani, oplakuje i okrivljuje. Čitaju se šentence u kojima se potanko navode sve njegove krivnje za seoske, gradske i svjetske probleme. Vuku ga, tuku, udaraju. Odrubljuju mu glavu, svlače ga i odjeća se čuva za sljedeću godinu, iznose ga na more, lansiraju raketom, spaljuju…i sve to uz velike pogrebne povorke, narikače i ožalošćeni seoski i gradski puk.
3. Art pust održan u Opatiji ispred umjetničkog paviljona Juraj Šporer.

Pobjednici ove manifestacije su:
1. nagrada – Biba Šehović Jelušić za pust » Jua de vivre «

2. nagrada – Boris Rajgović za pust «Globalistički pust»
3. nagrada – Marina Komadina i Marko Flego za pust «Ani Ranko»
4. pohvala – Eni Slosar za pust «Sve je kriva Pepica»

Saša Jantolek

Akademija-Art