Opasni otpad iz EU-a odlagat će se na Marišćini?Novi prostorni plan Primorsko-goranske županije nezakonit je, smatra krizni ekostožer odlagališta Marišćina. Ako urbanistička inspekcija ne pokrene postupak njegova zaustavljanja, organizirat će radikalne akcije
Novim zakonom o otpadu dopušten je uvoz opasnog otpada iz cijele Europske unije, pa time i odlaganje opasnog otpada na lokaciji Marišćina. Izvori pitke vode na riječkom području time će biti ugroženi, kažu u ekostožeru. 

Predstavnici stožera Robert Božić i Mirna Međimorec danas su na konferenciji za novinare u Rijeci istaknuli da županijski Zavod za prostorno planiranje u izvješće o provedenoj javnoj raspravi nije uvrstio sve primjedbe stožera, predane u roku, da je riječ o nezakonitu postupku te da javnu raspravu, kao i cijeli postupak donošenja prostornog plana, treba ponoviti.

Posljednje bale otpada odnesene s Viševca

Posljednje od ukupno oko 20.000 bala komunalnog otpada prevezene su danas s odlagališta Viševac na odlagalište Marišćina, a sanacija Viševca trebala bi biti završena do kraja ove godine, doznaje se iz riječkog Komunalnog društva Čistoća.

Nakon što je prošle godine popunjeno, na odlagalištu Viševac otpad se privremeno balirao, a zatim odlagao naprije na Viševcu, zatim na Marišćini. Oba odlagališta su u općini Viškovo. 

Na Marišćini se u sklopu tzv. nulte faze izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, otpad privremeno odlaže u izgrađene kasete u tlu.

Odvoženje posljednih bala s Viševca priopćenjem su popratili iz Građanske udruge Smokvarijska lista, čiji su se članovi više godina zauzimali za zatvaranje i sanaciju tog odlagališta.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT