Omiški gradonačelnik prozvao Čačića za političku nekulturu

cacic
Omiški gradonačelnik Ivan Škaričić oglasio se priopćenjem u vezi s posjetom prvog potpredsjednika VladeRadimira Čačića HE Zakučac na području grada Omiša. Tvrdi kako gradski čelnici nisu obaviješteni, što on drži velikim propustom kabineta prvog potpredsjednika Vlade i političkom nekulturom
U priopćenju navodi kako iz Vlade RH ni iz HEP-a nitko o tom posjetu nije obavijestio grad Omiš, nego su o njemu doznali od zaposlenika HE Zakučac. Držimo to velikim propustom kabineta prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i političkom nekulturom, navodi gradonačelnik Omiša. 

Dodaje kako je posebno zanimljivo da je tom prigodom bio nazočan vijećnik Hrvatske narodne stranke u omiškome Gradskom vijeću Ivan Pajdek, koji je ujedno potpredsjednik Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke. Stoga Škaričić postavlja Čačiću pitanje je li HE Zakučac posjetio kao prvi potpredsjednik Vlade RH ili kao predsjednik Hrvatske narodne stranke.

Čačić obilazi vjetroelektrane i hidroelektrane

Ako je posjet bio u ime hrvatske Vlade, žao nam je što mu nismo bili u mogućnosti izraziti dobrodošlicu u gradu Omišu, a ako je bio u drugom svojstvu – predsjednika HNS-a, također mu želimo ugodan boravak među članstvom i simpatizerima njegove stranke u gradu Omišu, ističe u priopćenju omiški gradonačelnik.

Čačić je posjetio HE Zakučac, hidroelektranu u kojoj je u tijeku revitalizacija. Riječ je o najvećoj HEP-ovoj investiciji u segmentu proizvodnje u ovoj godini. HE Zakučac izgrađena je u donjem toku rijeke Cetine i najveća je elektrana u Hrvatskoj instalirane snage 486 MW te prosječne godišnje proizvodnje 1458 gigavatsati (GWh). Rekonstrukcijom će se snaga elektrane povećati za 52 MW, što će omogućiti povećanje prosječne godišnje proizvodnje za 58 GWh (milijuna kWh). 

Planirani rok za dovršetak rekonstrukcije četiriju proizvodnih jedinica je 2015., a proizvodna jedinica A bit će dovršena do kraja godine. Investicija je vrijedna oko milijardu kuna. U 2012. planira se uložiti 129,4 milijuna kuna.

Čačić ističe kako je na rekonstrukciji HE Zakučac angažirana 21 tvrtka, a udio domaćeg gospodarstva, domaće opreme i pameti je veći od 85%. Ovo je primjer kako se na vrlo isplativ način može angažirati hrvatsko gospodarstvo, naglasio je. 

Osim rekonstrukcije HE Zakučac, napomenuo je Čačić, traje rekonstrukcija HE Dubrovnik 1, priprema se i rekonstrukcija HE Senj, a za dvije godine bi trebala početi i rekonstrukcija HE Varaždin. Čačić je kritizirao prijašnju vlast što je svojom politikom prouzročila smanjenje kreditnog rejtinga zemlje i što nije osposobila ključne tvrtke za nužne projekte jer te tvrtke nisu bile kreditno sposobne.

Čačić je prije HE Zakučac obišao vjetroelektranu Pometeno brdo, koju gradi zagrebački Končar. Izjavio je da je riječ o važnom energetskom projektu u koji je ugrađeno 80 posto domaćih komponenti i ukupno 16 vjetrogeneratora. Investicija je vrijedna oko 200 milijuna kuna.  

Prva faza izgradnje vjetroelektrane završena je potkraj ožujka 2012. instaliranjem i priključivanjem na mrežu šest vjetroagregata domaće proizvodnje. Do sada je u nju uloženo 80 milijuna kuna. Vjetroelektrana na Pometenom brdu ukupno će imati 15 vjetroagregata snage 1 megavat (MW) i jedan agregat snage 2,5 MW. Projekt je vrijedan više od 200 milijuna kuna. 

U izgradnji vjetroelektrane sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske. 

Foto: Pixsell