nevrijeme-PXL

Osijek se još oporavlja od olujnog nevremena praćenog obilnom kišom. U samo 10 minuta palo je 28 litara kiše po četvornome metru, najviše u posljednjih 106 godina

Nakon jučerašnjeg velikog olujnog nevremena praćenog tučom i grmljavinom, koje je nanijelo veliku štetu, stanje u Osijeku se normalizira, izjavio je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Na otklanjanju štete od sinoć je angažirano 500 osoba, djelatnika Unikoma i Vodovoda, vatrogasci te ostale službe koje su radile cijelu noć.

Vodostaj Drave i ostalih rijeka raste. To znači da će biti još više komaraca, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je da će se komoraci uništavati iz zraka čim vremenski uvjeti dopuste.

U Osijeku kiša srušila rekord otprije 106 godina

Gotovo je uništen i netom otvoren Park profesora Baltazara, u kojem je vjetar iz korijena iščupao stabla, a neka su prelomljena u deblu. Kolika je šteta, tek će se utvrditi.

Oluja je poharala i najistočniji hrvatski grad Ilok. Zbog vodenih bujica promet je tekao otežano, a neke su ceste bile zatvorene. Poseban su problem odroni tla i polomljeno drveće.

Grmljavna i kiša pogodile su jučer i Pulu. Stvorilo se nekoliko pijavica koje su iznenadile Puljane. Vatrogasci, srećom, nisu imali intervencija.

Uragansko nevrijeme s jakom kišom, tučom i vjetrom pogodilo je i sjever susjedne Bosne i Hercegovine. Federalna televizija javlja da su zbog poplava evakuirani stanovnici u Tuzli. Zapadni dio grada bio je odsječen zbog vodene bujice koja je poplavila glavne prometnice.

Snažno nevrijeme zahvatilo je i još nekoliko općina u Republici Srpskoj. Poplavljeni su mnogi obiteljski domovi u Bijeljini, Zvorniku i Bratuncu. Promet teče otežano. Zbog nevremena službe protugradne zaštite ispalile su čak 83 rakete tijekom višesatnog nevremena. Time su uspjeli spriječiti mnogo teže posljedice nevremena. (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL; Izvor: HRT)