Oliver Grbić – Od borca protiv droge do osramoćenog preljubnika

Karijera bivšeg ravnatelja policije, tijekom dvogodišnjeg mandata opterećena skandalima iz profesionalnog i privatnog života, ništa manje burno nije ni otpočela
 
Posao, o kojem je svojedobno kao student Ekonomskog fakulteta u Rijeci mogao tek sanjariti, Oliver Grbić dobio je tijekom ručka u restoranu iznad Lovrana u društvu tadašnjeg premijera Ive Sanadera i riječkog tajkuna Roberta Ježića. Potonjem se dvije godine kasnije “odužio” uhićenjem.

Kako god bilo, može li visoko imenovanje zahvaliti uspješnim policijskim akcijama na čelu PU primorsko-goranske od 2004. do 2009. kada je riječka policija postala sinonim za uspješnu borbu protiv narkotika ili pak jakom vjetru u leđa tada nove HDZ-ove vlasti koja ga je ondje i postavila, ostaje tek na pretpostavkama. Svoju novu, zagrebačku fotelju preuzeo je od ekspresno smijenjenog Vladimira Fabera početkom 2009. Svoj je posao radio u tišini sve dok godinu i pol kasnije, nakon izlaska iz Remetinca, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec nije u eter odaslao bombu, prvu u dugom nizu na Grbićev račun. Naime, u jeku afere Spice optužio je upravo Grbića da stoji iza niza kaznenih prijava protiv čelnih ljudi SDP-a, među njima i Slavka Linića, lažno osumnjičenog za ratno profiterstvo.

U danima koji slijede, u javnost izlaze nove afere koje kompromitiraju rad Olivera Grbića, poput one u lipnju 2011. kad je bivša državna odvjetnica iz Pazina, Davorka Smoković, ispričala na sudu o zajedničkim druženjima supružnika Grbić s Draženom Golemovićem, nekoć desnom rukom Vjeke Sliška.
Ubrzo se doznalo da je Grbićeva supruga, inače odvjetnica, usporedo s usponom svoga muža u policijskoj hijerarhiji, počela zastupati cijeli niz državnih tvrtki, poput Croatije osiguranja, Janafa, Plinacra ali i Grada Zagreba, što je Neli Grbić kasnije demantirala.
U biografiji Olivera Grbića valja zabilježiti i to da su mjere prisluškivanja telefona u aferi podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš provaljene upravo u danima kad je Grbić zatečen s glavnim sudionikom skandala, Dragom Tadićem.
No, malo što je usmjerilo reflektore javnosti prema liku i djelu ravnatelja policije kao sočna priča o preljubu s Dijanom Čuljak. Premda se mjesecima opirao, i sam ju je potvrdio, valjda sit curenja obiteljskog prljavog rublja u javnost, koja se zabavljala pričama o stotinama SMS poruka odaslanih između još oženjenog Grbića i tada još udane Čuljak Šelebaj, kao i o fizičkom obračunu dviju suparnica.
Mirno u mirovinu
Smjena Olivera Grbića s mjesta glavnog ravnatelja policije bio je prvi potez koji je, nakon ulaska u MUP potkraj prošle godine, povukao Ranko Ostojić (SDP). Dojučerašnji ravnatelj nije se našao na burzi rada, već je imenovan savjetnikom ministra.
No, kako rješenje o novom radnome mjestu nikad nije preuzeo, a u međuvremenu je najavio odlazak u mirovinu, iz policije odlazi sa starim rješenjem – onim za glavnog ravnatelja policije – pa će u džep spremiti i debelu otpremninu. No, tom riječkom dečku još ne pada na pamet da rukavice objesi o klin: spominje se privatni biznis, ali i ponude međunarodnih policijskih institucija koje će znati obilato honorirati njegovo bogato znanje i iskustvo.
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr