Rezultat je posve nerealan jer smo tridesetak minuta igrali ravnopravno s najboljom i najskupljom ekipom koja je ikad nastupila na Olimpijskim igrama, kazao je nakon poraza od SAD-a (56-81) izbornik hrvatskih košarkašica Stipe Bralić

"Ovo je ipak naša prva utakmica uopće ikad na Olimpijskim igrama i to pred 12.000 gledatelja protiv najjače ekipe. Dobro smo stajali na terenu, unatoč početnoj nervozi, bilo je perioda igre nakon kojih sam već bio ponosan na svoje igračice, no u zadnjoj četvrtini smo jako pali", kazao je Bralić, koga nije zabrinuo poraz svjetskih doprvakinja Čehinja od Kineskinja.
"I Češka i Kina su vrhunske ekipe, dok smo mi u zadnje dvije godine sa 96. pozicije na svijetu sada došli u poziciju da igramo na olimpijskom turniru. Ako pokažemo igru iz prvih tridesetak minuta protiv Amerikanki, onda imamo šansu za četvrtfinale. Mislim da su Angolke ipak najslabije, Amerikanke daleko najjače, a ostale ekipe su izjednačene", zaključio je Bralić.
Protiv najvećih kandidatkinja za zlatno odličje na čitavim Igrama naše su igračice ravnopravno igrale sve do devet minuta prije kraja kada je rezultat bio samo 53-49 u korist Amerikanki. No, tada su Amerikanke za samo tri minute napravile seriju od 17-0 i pobjegle na čak 21 razlike.
Početak utakmice nije dao naslutiti kako bi se naše igračice mogle jače suprotstaviti Amerikankama, prve poene postigle su preko Marije Vrsaljko nakon punih osam minuta igre kada su Amerikanke vodile sa 9-0.
Nakon nervozne prve četvrtine u kojoj se u strijelce upisala samo Vrsaljko s četiri ubačaja, u drugih 10 minuta Hrvatskoj se "otvorio" šut s distance, pogodile su pet trica, a takav razvoj događaja doprinio je tomu da je naša reprezentacija u 16. minuti povela sa 23-21.
Ravnopravna igra nastavila se i u trećoj dionici, ali u posljednjih je 10 minuta do izražaja došla bolja fizička spremnost Amerikanki.
"Amerikanke su najbolja ekipa na svijetu, a toliko su jake da bi mogle bez problema igrati našu mušku ligu. Cijeli život treniram košarku, a sada mi se ispunila želja igrati na Olimpijskim igrama i to u prvoj utakmici protiv onih najboljih. Prve tri četvrtine smo ipak pokazale da se možemo nositi i s najjačima, ali je kraj bio zapravo očekivan jer su one puno snažnije i kod njih igraju svih 12 igračica, s užasnim presingom tijekom cijele utakmice", izjavila je Iva Ciglar.
"Tri četvrtine je bilo više nego dobro, a ovo je stvarno nerealan krajnji ishod s obzirom na našu igru. Možda su na Amerikanke malo i potcijenile. Ovo bi nam mogla biti dobra motivacija za naredne susrete, a ovim susretom smo pokazale da nikome nećemo biti kanta za napucavanje na Olimpijskom turniru", kazala je naš centar Luce Ivanković.
U 2. kolu u ponedjeljak u 10 sati naše će košarkašice igrati protiv Kine. 

Foto: Martina Japundžić
Izvor: Hina

Akademija-Art