Ogulin dobiva Ivaninu kuću bajki

 

 

Unutarnji sadržaji bit će maštovito usklađeni

 

 
Ogulin, rodno mjesto književnice za djecu Ivane Brlić Mažuranić, do rujna iduće godine dobit će Ivaninu kuću bajki, u čiju će gradnju i opremanje biti utrošeno 1,3 milijuna eura, rečeno je u ogulinskom hotelu Frankopan na predstavljanju projekta.
 
Projekt će sa 73,5 posto financirati EU iz IPA programa, a preostali iznos Ministarstvo kulture RH, Grad Ogulin i TZ Grada Ogulina. Centar za posjetitelje bit će u Frankopanskom kaštelu, odnosno u zgradi u kojoj je donedavno bila knjižnica.

Unutarnji sadržaji bit će maštovito usklađeni s modernom komunikacijom i visokom tehnologijom, a Ivanina kuća bajki imat će pet stalno zaposlenih. Ovisno o zanimanju posjetitelja, sadržaj će se proširiti na vanjske lokacije, na tzv. rutu bajki.

Ivanina kuća posjetiteljima će ponuditi stalni postav izložbe, interaktivno vođene sadržaje, pričanje bajki uživo te vlastitu produkciju audio- i videomaterijala. Osim bajki i priča Ivane Brlić Mažuranić, digitalni će sadržaji obuhvatiti 75 svjetskih pisaca bajki svijeta, a moći će se slušati i čitati na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku.

Svrha je projekta, rekla je Puškarić, razviti infrastrukturu za kulturni turizam i povećati prihod od turizma, proširujući sadržaje već tradicionalnog Ogulinskog festivala bajki koji se održava jednom na godinu. Cilj je da se grad Ogulin kao zavičaj bajke pozicionira na turističkim kartama kao poželjno odredište.

Izvor: HRT

Akademija-Art