Odvjetnik: Do kada će štiti zločin?

Sevo-Busic-Djurekovic

Davor Prtenjača, odvjetnik supruge ubijenog Stjepana Đurekovića, komentirao je za Dnevnik Nove TV neizručenje Josipa Perkovića. Istaknuo je da su razočarani jer Perković još nije u Njemačkoj, a nadaju se da će do toga doći

“Imamo apsolutno povjerenje u Europsku komisiju, ali i Saveznu Republiku Njemačku da će oni i dalje raditi veliki pritisak ne samo na hrvatsku Vladu nego i na sve druge hrvatske institucije da se Josip Perković, i prije nego što se promijeni lex Perković, izruči Njemačkoj”, rekao je Prtenjača.

“Ako se gleda stručno, onda i hrvatskim odvjetnicima i hrvatskim zastupnicima u Saboru mora biti jasno da ovdje nije riječ o zastari jer se sve radi po njemačkom zakonu. Ovo se kazneno djelo dogodilo u Njemačkoj i to je osnovni princip kaznenog prava i svi pravnici to znaju. Nema veze je li to bilo u Njemačkoj, u Hrvatskoj, Poljskoj ili Francuskoj i ovo što se sada događa u Hrvatskoj je bacanje magle u oči javnosti”, kaže Prtenjača.

Dodao je kako su mu osobno čini da “hrvatska Vlada samo želi dobiti na vremenu”. (Foto: Tportal, A.E./VLM, Vecernji.hr)

Povjesničar Josip Jurčević kaže kako je u iseljeništvu Udba likvidirala 69 iseljenika, usto je izvršeno 20 pokušaja ubojstava i otmica. ‘Ta cijela lepeza suočavanja će se morati dogoditi. Nositelji toga su iste političke i obavještajne strukture prije i poslije 90-ih’, kaže Jurčević.

Pritom spominje i politički motivirana ubojstva i nakon osamostaljenja: sumnjivo stradavanje Ante Paradžika i Mire Barešića. Za njih su odgovorni, smatra, isti oni koji su izvodili likvidacije za vrijeme Jugoslavije, a koji su nakon raspada bivše države uspješno uskrsnuli u policijskim i obavještajnim strukturama samostalne Hrvatske.