Odustaje se od hidroelektrane Ombla?U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predstavljeno je šest projekata vrijednih gotovo pet milijuna kuna. Državni zavod za zaštitu prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinancirat će projekte za zaštitu bioraznolikosti
A resorni ministar Mihael Zmajlović najavio je kako bi se moglo odustati od gradnje hidroelektrane Ombla kod Dubrovnika koja je izazvala brojne kontroverze. Ako nova istraživanja pokažu da je riječ o spelološkoj lokaciji bogatoj endemskim vrstama, ministar smatra da bi Hrvatska morala odlučiti što je važnije – bioraznolikost ili gospodarski interes. Moje je mišljenje da se trebamo koncentrirati na neke druge projekte jer će biti vrlo teško utvrditi prevladavajući javni interes dok god postoje druge lokacije i važniji projekti. Smatram da onda Ombla ne bi trebala ići, izjavio je Zmajlović. 

Vrdoljak: Nisam onaj koji misli poginuti za Omblu

U povodu ove Zmajlovićeve izjave ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da će odluka o gradnji hidroelektrane Ombla biti donesena isključivo na temelju stručnih analiza. Dodao je kako ‘u ovoj zemlji nitko neće napraviti ništa što nije u interesu građana i zemlje u cjelini’. Najavio je da će oni koji odlučuju na vagu staviti sve rizike i koristi od predviđenih 60 megavata snage HE Ombla i tada odlučiti. ‘Nisam onaj koji misli poginuti za Omblu’,  rekao je Vrdoljak nakon obilaska pogona tvrtke Hidraulika Kurelja u Donjoj Stubici. Dodao je da studiju za Omblu još nije pročitao, ali da je politički stav takav da se ne radi ništa radi kupovine glasova već da treba biti razuman i odgovoran.

Reagirala je i bivša ministrica zaštite okoliša, a sada zastupnica Mirela Holy koja očekuje da Vlada odustane od projekta hidroelektrane Omble. Holy podsjeća da su u njezinom mandatu tri od četiri stručnjaka u reviziji studije utvrdila da je projekt rizičan i da bi od toga trebalo odustati. Stoga je očekivala da će slično pokazati i dodatne studije. Mogla bih jednoga dana tražiti javnu ispriku gospodina Radimira Čačića koji je o mišljenjima neovisnih stručnjaka govorio da se radi o kuhinjskim studijama i da je u Ministarstvu zaštite okoliša bio dječji vrtić, kazala je.

HEP: Uskoro ćemo predstaviti studiju upravljanja bioraznolikošću

Hrvatska elektroprivreda (HEP) priopčila je da će uskoro Vladi i hrvatskoj javnosti predstaviti rezultate Studije upravljanja bioraznolikošću čiju su izradu, u sklopu kreditnog aranžmana, dogovorili HEP i Europska banka za obnovu i razvoj, a izvođač studije je konzultanska kuća WSP. Iz HEP-a pritom ističu da su, kao društveno odgovorna tvrtka, spremni provesti sve mjere zaštite okoliša za koje studija upravljanja bioraznolikošću utvrdi da je nužno provesti radi zaštite zaštićenih živih vrsta. Ukoliko se gradnja HE Ombla prepozna kao gospodarski interes Republike Hrvatske HEP je spreman nastaviti s realizacijom projekta, zaključuje se u priopćenju.

Projekt HE Ombla, snage 68 megavata, predviđa izgradnju prve podzemne elektrane u Hrvatskoj, a vrijednost te investicije se procjenjuje na 150 milijuna eura. Projekt je izazvao veliko negodovanje ekoloških udruga koje upozoravaju da je riječ o ekonomski neisplativom i visokorizičnom projektu, te uz ostalo upozoravaju da ona nije prihvatljiva zbog uništavanja postojećeg špiljskog staništa.

Foto: Nurofeg.blogspot.com
Izvor: HRT