Skip to content

Održan prvi koncert Crvenog ciklusa u sezoni 2013./2014. Zagrebačke filharmonije

Leopold Hager i Bruno Vlahek 6

U petak, 4.10.2013.godine posjetitelji su uživali u prvom koncertu Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije u sezoni 2013./2014.

Cijenjeni maestro, glavni gost dirigent Zagrebačke filharmonije, ali i dragi gost zagrebačke publike, Leopold Hager, poveo je Zagrebačke filharmoničare u prvi koncert Crvenog ciklusa koji je započeo Haydnovom 88. simfonijom u G-duru. Jedno od najizvođenijih i najčešće snimanih Haydnovih ostvarenja bogate melodije i suptilne orkestracije, bio je dobar početak koncertne večeri koja se nastavila u duhu Mozarta.

Maestro Hager, čija opsežna diskografija obuhvaća sve Mozartove klavirske koncerte i koncertne arije i čije snimke Mozartovih djela i danas predstavljaju referentni standard, svakako je kvalitetan izbor za vodstvo orkestra kroz svu raskoš orkestracije Mozartovih djela.

Leopold Hager i Bruno Vlahek 12

U izvedbi Mozartovog Koncerta za klavir i orkestar u A-duru pijanist Bruno Vlahek iskoristio je priliku pokazati svoje majstorsko umijeće sviranja i dokazati zašto mu pripisuju potencijal „novog Pogorelića”. U finalu večeri izvedena je Mozartova 41. simfonija u C-duru, poznata pod nazivom Jupiter. Upravo je ova simfonija, zbog savršenosti svih proporcija unutar djela, klasični primjerak simfonije kao glazbene vrste, a zbog nadmoći i veličine koju ocrtava dobila je nadimak Jupiter, po vrhovnom rimskom bogu.

S “klasičnim”, a opet svaki put novim i drugačijim glazbenim doživljajima, Zagrebačka filharmonija nastavlja i idućeg petka kada će u goste Zagrebačkoj filharmoniji doći ugledni austrijski maestro Hans Graf, a solistički violinistički nastup imati koncertni majstor Zagrebačke filharmonije – sjajni Orest Shourgot.