Održan Božićni koncert Zagrebačke filharmoni​je

Bozicni koncert 44

Bozicni koncert 44

Za sve ljubitelje prvoklasnih glazbenika i vrhunske glazbe, ovo je bio koncert koji se jednostavno nije smio propustiti. Jedinstvena koncertna večer u petak, 20.12. u sklopu Bijelog ciklusa – pružila je “bezbroj glazbenih doživljaja” za puno lijepih uspomena

Prvorazrednim vokalnim umijećem uveličala su je četiri vrhunska solista glazbene scene: sopranistica Ivana Lazar, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Krešimir Špicer i bas Luciano Batinić. Zagrebačku filharmoniju i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić sigurnom je rukom vodio Pavle Dešpalj, priznati hrvatski dirigent, skladatelj i akademik.

Dupkom puna dvorana uživala je u Božićnom oratoriju velikog Johanna Sebastiana Bacha. U većem dijelu svijeta nezamislivo je iščekivati božićni ugođaj bez Bachovog Božićnog oratorija. Iako je i službeno obnašao dužnost skladatelja crkvene glazbe, Bach je i sam bio istinski posvećen vjeri te vjerovao da glazba ima moć dotaknuti najdublje ljudske osjećaje. Publika prisutna 1734. kada se ovo djelo prvi puta izvelo, vjerojatno nije bila svjesna svoje privilegiranosti, no mi danas jesmo. U izboru iz Božićnog oratorija, koji su Maestro Dešpalj i Zagrebačka filharmonija pripremili, čuli smo neke od najljepših arija, recitativa i zborova ovog impresivnog ostvarenja. Ova svečana glazba, vrhunac Bachovog stvaralaštva, pravi je uvod u predstojeće božićne blagdane.

Na poziv maestra Dešpalja, solisti, Filharmoničari i Goranovci – ali i svi prisutni u dvorani u dodatku su zajednički otpjevali Tihu noć. Bio je to veličanstveni finale ove prekrasne glazbene večeri!

Zagrebačka filharmonija sa istim programom u subotu, 21.12. nastupa u Slavonskom Brodu na poziv Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić Mažuranić. Koncert će se održati u crkvi Presvetog Trojstva.

Blagdanskim glazbenim prigodama, međutim, tu nije kraj! Jer do kraja kalendarske godine ljubitelje dobre glazbe Zagrebačka filharmonija nagrađuje s još jednom pravom glazbenom poslasticom. U ponedjeljak, 30.12. u 20:30 sati nazdravit ćemo Staroj i pozdraviti Novu 2014. godinu. Dođite i uživajte na “balu iz snova” – na Filharmonijskom balu Zagrebačke filharmonije. Kada je bal neka je Fiharmonijski!