Odluka Osijek ili Dinamo u Maksimiru!


 

U prvoj utakmici finala Kupa Hrvatske Osijek i Dinamo su u Gradskom vrtu odigrali bez golova
 

Odluka o pobjedniku pada u Maksimiru 9. svibnja.
 
Već je početak utakmice donio uzbuđenja. Točnije, bilo ih je pred vratima Dinama. Na isteku prve minute s desne strane je zaprijetio Perošević. Svi su mislili da će lopta u mrežu, ali ne i vratar gostiju Kelava koji se ispružio i na trenutak otklonio opasnost. No, ne u potpunosti. Opet su domaćini došli do izgledne prigode, ali je udarac Jugovića pogodio mrežu s njene vanjske desne strane.
Bilo je to upozorenje Dinamu da će se u ovoj utakmici nositi s Osijekovom ambicioznošću. Baš kako je i najavio trener Bijelo-plavih Stanko Mršić kada je kazao da njegova momčad neće biti tek sudionik finala, već igrati sa željom da priredi iznenađenje protiv favoriziranog Dinama.
U 4. minuti je i Dinamo bio konkretan u napadu. Kovačić je pronašao Tomečaka, ovaj bio u poziciji da uputi udarac, ali kada je to učinio ispriječio se visoki Vrgoč i odbio loptu. Sve je to bilo itekako obećavajuće da ćemo gledati zanimljivu, uzbudljivu i sadržajnu utakmicu. Ni jedni ni drugi nisu kalkulirali. Igralo se otvoreno.
Dinamo je nakon prvih deset minuta umirio igru. I smirio Osječane koji su igrali s puno žara i srčanosti. Ali pod napadima gostiju Bijelo-plavi su se donekle poljuljali. Sve je više težište igre bilo na polovici terena na kojoj je bio čuvar mreže Osijeka. Malo je prigoda imala domaća momčad za predah.
Jedan joj je u 17. minuti nespretnom intervencijom omogućio Šimunić kad je nepotrebno poslao loptu u korner. Onda je uslijedio još jedan, kratki pritisak Osijeka i treći uzastopni udarac iz kuta u njihovu korist. Onda je Sammir u 19. minuti "slomio" svoje čuvare i namjestio loptu na udarac s desetak metara, ali on je završio u bloku Vrgoča. Dugo, godinama već nismo vidjeli tako hrabar Osijek u nadmetanju s Dinamom.
Nepromijenjenih su sastava akteri finala nastavili utakmicu. I odnos snaga se nije promijenio. Vodio se i dalje otvoreni boj za svaki pedalj terena s međusobnom izmjenom čestih napada. Jedan je takav zamalo Dinamu donio vodstvo u 52. minuti. Badelj je uputio dugu, nisku loptu ka Tomečaku koji je bio u puno trku praćen od Leškovića, a kad je došao u kazneni prostor odlučio se na udarac koji je na njegovu žalost, a na radost domaćih odnio loptu pokraj desne vratnice.
Dobro se igralo, živo, brzo, nedostajao je samo pogodak za još bolji dojam. Dinamo je ipak sve više bio u posjedu lopte, a Osijek čekao prigodu za kontranapad.
Bljesnuo je Fatos Beqiraj u 79. minuti. Opalio je dugo se namještajući s više od dvadeset metara. Lopta je ipak uzdrmala lijevu vratnicu i vjerojatno se od siline udarca tresla još koju minutu.
Završilo je bez pogodaka, odluka pada u Maksimiru 9. svibnja.

Vlado Kos / Cropix
Izvor: Darko Ružić / Jutarnji.hr

Akademija-Art