Rast turističkih noćenja nastavio je svoje pozitivno kretanje i u post-sezoni, pokazuju podaci za rujan u kojem je ostvareno čak 11 posto dolazaka više nego lani, javlja Ministarstvo turizma

– Jedan od glavnih ciljeva hrvatskog turizma je upravo jačanje pred i pod sezone, a povećanje od 11% noćenja u rujnu dokaz je da smo na pravom putu. Ove smo godine po prvi puta potpore za oglašavanje usmjerili samo na razdoblje pred i pod sezone, što je sudeći po rezultatima prepoznato na tržištima – komentirao je ministar Veljko Ostojić.
Najbrojniji su već tradicionalno turisti iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovenije i Poljske, a u ukupnom turističkom prometu značajan udio ostvarili su i Britanci, sa čak 16 posto više noćenja nego lani. Ukupno je u rujnu zabilježeno 8,15 milijuna noćenja.
– I u dolascima mjesec rujan bilježi rast – ostvareno je 1,43 milijuna dolazaka, što je pola milijuna ili 11 posto više nego 2011. godine –  poručuju iz Ministarstva turizma.
U prvih devet mjeseci 2012. u Hrvatskoj je ostvaren porast od čak četiri milijuna ili šest posto noćenja naspram istog razdoblja u 2011., što ukupno čini 66,65 milijuna noćenja.
Najbrojniji turisti u tom periodu bili su turisti iz Njemačke koji su ostvarili 14,28 milijuna noćenja, što je 13,5 posto više nego lani. Slijede ih Slovenci s 7,25 milijuna noćenja, a treći su austrijski turisti s 5,4 milijuna noćenja. Značajno je da Nijemci čine gotovo petinu ukupnog turističkog prometa.
– Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su od siječnja do rujna rast turističkog prometa – rekli su u ministarstvu.
Svako treće noćenje ostvareno je u Istri (21,4 milijuna noćenja), koja je zabilježila rast od 7 posto naspram lani. Slijedi ju Kvarner s 11,8 milijuna, te Splitsko-dalmatinska županija s 11,4 milijuna noćenja.
Foto: Bed-and-breakfast-in-croatia.com