Odjeci s 23. po redu smotre Croatia rediviva ča-kaj-što

croatia rediviva 1

croatia rediviva 1

Poziv na obnovu ruševnih palača visoke umjetničke vrijednosti

U Selcima na otoku Braču 9. kolovoza ove godine održana je 23. po redu svehrvatska književno-jezična smotra Croatia rediviva ča-kaj-što, čiji je utemelj dr. Drago Štambuk

Na središnjem mjesnom trgu ispred velebne crkve Krista Kralja nazočilo je preko 600 ljubitelja poezije koji su koncentrirano i u tišini slušali pjesme tridesetak hrvatskih pjesnika, među kojima su bili i Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ante Stamać, Zvonimir Mrkonjić, Tomica Bajsić, Tomislav Žigmanov, Natalija Vorobjova Hržić, Zoran Kršul, Darija Žilić, Katarina Jakšić, Ernest Fischer, Drago Balvanović i drugi. Prigodnim se govorom publici obratio dr. Drago Štambuk koji je istaknuo značaj zlatne formule ča-kaj-što za hrvatski jezik i identitet. Također je u povodu 70-e obljetnice bračke otočke Hirošime pozvao na obnovu ruševnih palača koje imaju visoku umjetničku vrijednost. Domaćine i goste pozdravio je novi mladi općinski načelnik Ivan Marijančević.

croatia rediviva 2

Tijekom večeri, između čitanja pjesama predstavljena je knjiga Ive Vukovića o paljenju Selaca 1943. s istoimenim naslovom u kojoj su brojna svjedočanstva ljudi koji su doživjeli tu katastrofu.

croatia rediviva 4

Ove godine je nekoliko sudionika slavilo sedamdeseti rođendan. Osim Luke Paljetka, to su Branimir Bošnjak, Ernest Fischer, Željka Ćorak, Zvonimir Mrkonjić, Ante Stamać i Tonko Maroević. Slavljenicima je dr. Štambuk uručio prigodne darove: ptice od poludragog kamenja te stilizirane zdence izrađene od bračkog kamena. Za izniman nastup i dojam, glumica Natalija Vorobjova Hržić također je dobila pticu na dar.

croatia rediviva 3

Žiri u sastavu Maroević-Paljetak-Štambuk odlučio je da maslinov vijenac pripadne Branimiru Bošnjaku, kojega je dr. Štambuk ovjenčao na otvorenoj sceni, uz odobravajući pljesak nazočnih.