Skip to content

Odisej i Mediteranski putopis predstavljeni u Panoniji

tmb 1
Sudionici V. međunarodnih književnih susreta u Koljnofu 2013.

U Koljnofu u Gradišću (Mađarska) održani 5. Međunarodni književni susreti

U vremenu od 7. do 10. studenoga 2013. godine održani su tradicionalni 5. Međunarodni književni susreti u Koljnofu 2013., u Mađarskoj. Uz književne nastupe, predavanja i predstavljanja u Domu kulture u Koljnofu, sudionici ovih susreta posjetili su i malo hrvatsko mjesto Plajgor i rodnu kuću Martina Meršića st., te Lajta¬n¬sko gorje, muzej, te rodnu kuću Filipa Vezdina u Mannensdorfu, kao i Hrvatsku knjižnicu „Filip Kaušić i Znanstveni institut u C¬e¬lindofu u Austriji.

U programu ovogodišnjih 5. Međunarodni književni susreti u Koljnofu našlo se prezentacija djela Ferenca Taschnera, predavanje akademika Nikole Benčiča o Martinu Meršiću st. u kontekstu ondašnjega i današnjega vremena, predavanje Alojza Jembriha o Pav¬lu Ritteru Vitezoviću u kontekstu 1681., predstavljanje knjiga Odisej i Mediteranski putopis Tomislava Marijana Bilosnića, predstavljanje knjige pripovjedaka Glumica Esada Jogića, te zajednički nastup književnika, rasprave o položaju jezika gradišćanskih Hrvata, kao i nastup Kazališne i folklorne grupe iz Koljnofa.

tmb 3
Bilosnić s načelnikom općine Plejgor, gosp. Vince Hergović – Poklon u Meršićevu domu u Plejgoru (Mađarska)

O najnovijim knjigama Tomislava Marijana Bilosnića, zbirci pjesama Odisej i knjizi putopisa Mediteranski putopis, govorili su dr. Igor Šipić i Đuro Vidmarović. Vidmarović je istakao činjenicu kako se sto i deseta Bilosnićeva knjiga po redu Mediteranski putopis najprije predstavlja u Koljnofu na zapadnoj granici Panonije, dok je Šipić za zbirku pjesama Odisej kazao kako ona najbolje predstavlja Bilosnića kao reinterpretatora i inovatora.

U programima tradicionalnih 5. Međunarodnih književnih susreta u Koljnofu sudjelovali su Tomislav Marijan Bilosnić, Igor Šipić, Enerika Bijač, Darko Pernjak, Milan Frčko, Đuro Vidmarović, Esad Jogić, Dražen Zetić, Ferenca Taschnera, Timea Horvat, Jurica Čenar, dr. Herbert Gassner, te Zoran Bošković, nakladnik iz Splita, i dr. Franjo Pajrić, domaćin i organizator susreta u Koljnofu.

tmb 2
Predstavljanje Odiseja i Mediteranskog putopisa Tomislava Marijana Bilosnića

See also  Vesni Krmpotić čestitao Božidar Petrač, predsjednik DHK