‘Odbijamo plaćati ono što smo već platili!’

 
Građanska inicijativa ‘Ne plaćam’, ogorčena stalnim poskupljenjima javnog prijevoza u Zagrebu, pozvala je ostale građane da odbiju ‘plaćati ono što je već plaćeno’
 
Građanska inicijativa Ne plaćam u ponedjeljak je započela akcijama na javnim površinama u Zagrebu.

"Podređivanje javnog dobra privatnom interesu prijetnja je svima nama, i zato se moramo oduprijeti naplaćivanju i aktivno početi solidarizirati s drugim putnicima. Napad na jednoga u ovom slučaju je napad na sve nas. Odbijamo ponovno platiti već plaćeno", priopćili su.

Naime, pripadnici ove inicijative smatraju kako se ulazak u javno prijevozno sredstvo treba smatraju ulaskom u javno dobro te da takva vožnja treba biti dostupna svima pod jednakim uvjetima, a ne kao prostor u kojem ćemo se osjećati ugroženo i progonjeno.

"Lokalne vlasti financijske probleme gradskih poduzeća rješavaju pojačanom represijom – poskupljenjima, povećanjem kazni i pojačanim kontrolama", kazali su iz inicijative te naglasili kako ‘iritirajuće i prijeteće ponavljanje poruka putem razglasa unutar vozila ZET-a’.

"Ako nemamo novca, ne možemo se voziti tramvajem, liječiti u bolnicama, školovati na fakultetima. Nameću nam da nosimo teret krize za koju nismo odgovorni", zaključuje se na kraju poruke.  

Razumijevanja za građansku inicijativu ipak nije bilo u ZET-u.

"Uz apsolutno razumijevanje socijalne situacije, ne samo u našem gradu, ponajprije osuđujemo način upućenog prosvjeda koji je u potpunosti neprimjeren i granici s vandalizmom. Usluga prijevoza, kao i bilo koja druga, treba se plaćati, a njezina se cijena, u različitim omjerima, subvencionira ovisno o socijalnim i drugim kategorijama putnika. O saznanjima smo obavijestili nadležne gradske službe, Komunalno redarstvo i policiju", poručio je za glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić za T-portal.
Autor: S.K.

Foto: Pixell
Izvor: S.K. / RTL

Akademija-Art