Od utorka benzin još skuplji, a dizel jeftiniji
 

Potrošači su u posljednje vrijeme neprestano suočeni s porastom cijena naftnih derivata, plina i struje kao i najavama još većih, skorih poskupljenja posljednja dva energenta, javlja Vjesnik.
 
No, zato bi nakon višemjesečnih gotovo uzastopnih porasta cijena, sudeći prema podacima prikupljenim do četvrtka, dizelska goriva sljedeći utorak ponovo mogla pojeftiniti, a benzini tek malo poskupjeti. Prema izračunima dobro upućenih stručnjaka, ako do kraja tjedna ne bude većih promjena, u utorak bi vjerojatno sva dizelska goriva mogla pojeftiniti za desetak lipa, dok bi svi benzini mogli poskupjeti za oko 5 lipa po litri.
Glavni razlog, kako piše Vjesnik, leži u činjenici da su u posljednjih desetak dana na mediteranskom, za Hrvatsku relevantnom tržištu, cijene benzina dodatno porasle za oko 1 posto, a dizelskih goriva pale za oko 1,5 posto.
Istodobno je tečaj dolara, valute kojom se tradicionalno trguje crnim zlatom, u odnosu na kunu oslabio oko 0,25 posto. Iz toga proizlazi da bi u utorak, prema podacima prikupljenim do četvrtka, cijena litre najprodavanijeg benzina eurosupera 95 sa sadašnje maksimalno dopuštene cijene od 11,29 kuna mogla porasti na oko 11,34 kune, a najprodavanijeg dizelskog goriva – eurodizela – sa sadašnje najviše dopuštene razine od 10,24 kuna pasti na oko 10,14 kuna.

Izvor: Jutarnji.hr

Akademija-Art