Od 15. srpnja dopušteni prosvjedi na Markovu trgu

Od 15. srpnja bit će dopuštena javna okupljanja i javni prosvjed na Markovu trgu, predviđeno je izmjenama Zakona o javnom okupljanju koje je Vlada sa sjednice uputila u drugo saborsko čitanje

Pristup prilikom javnog okupljanja ili prosvjeda na Markovom trgu ograničen je na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda. Taj će prostor biti primjereno označen, a kao što je i ranije bilo predlagano javno okupljanje i javni prosvjed na Markovu trgu bit će moguć od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500.
U Sabor su upućene i izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskome saboru te Zakona o državnim dužnosnicima, a kojima se zastupnicima i dužnosnicima nakon prestanka obnašanja tih dužnosti omogućuje povratak na rad kod poslodavca kod kojeg su bili u radnom odnosu na neodređeno vrijeme prije početka obnašanja dužnosti.
Saboru su upućene i izmjene Zakona o sigurnosnim provjerama koje predviđaju nižu razinu, umjesto prve razine treću razinu, provjere za osobe koje su izabrane na dužnost i imenovane od Vlade.

Izvor: HRT

Akademija-Art