Obrane će tražiti odgodu roka za najavu žalbe

generali-bih

Braniteljica bivšeg ministra obrane vlade Herceg-Bosne Brune Stojića pred Haškim sudom kazala je u Haagu kako će obrane šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata tražiti odgodu roka za podnošenje najave žalbe zbog toga što presuda nije objavljena na engleskom jeziku

Obrane će zatražiti odgodu roka od 30 dana u kojem moramo najaviti žalbu, a zahtijevat ćemo da taj rok počne od trenutka kada presuda bude prevedena na engleski, kazala je sarajevska odvjetnica Senka Nožica.

Obrane temeljem pravila Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju moraju u roku od 30 dana najaviti žalbu i u njoj navesti na koje elemente presude namjeravaju podnijeti žalbu. Nožica kaže kako će šestorica Hrvata tražiti da dobiju presudu i na hrvatskom jeziku jer su bili aktivno angažirani u svojoj obrani i to žele i dalje biti.

Nožica pojašnjava kako je najava žalbe ozbiljan podnesak u kojem obrane argumentiraju na kojim će se osnovama temeljiti buduća žalba, i poslije se toga moraju strogo pridržavati. Ona dodaje kako će probijanje roka od 30 dana predstavljati problem zbog toga što se žalbama u ovom predmetu neće baviti žalbeno vijeće ICTY-ja, nego tzv. rezidualni mehanizam koji 1. srpnja preuzima preostali dio posla ICTY-ja.

ICTY: Antonetti osporio teze o planovima podjele BiH

Predsjedajući sudac raspravnog vijeća ICTY-ja koje je osudilo šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata na kazne zatvora od 10 do 25 godina za zločine u Herceg-Bosni Jean-Claude Antonetti u izdvojenom mišljenju osporava dio presude o vojnom angažmanu Hrvatske u Bosni i Hercegovini i teze o planovima hrvatskog vodstva o podjeli te zemlje, na temelju čega je zaključeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata.

Republika Hrvatska je intervenirala u Bosni i Hercegovini uglavnom slanjem dobrovoljaca i časnika poput (Slobodana) Praljka, (Milivoja) Petkovića i (Ante) Rose. Materijalna pomoć je bila stalna. Što se izravne vojne intervencije HV-a tiče, čini se da je ona bila vrlo ograničena, ako je do nje uopće došlo, kaže sudac Antonetti u svom izdvojenom mišljenju koje ima 581 stranicu. Sudac dodaje da svi planovi tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o uređenju Bosne i Hercegovine nisu bili u suprotnosti sa stajalištem međunarodne zajednice.

Jean-Claude Antonetti u izdvojenom mišljenju, osim činjenično, i pravno osporava utvrđenje udruženog zločinačkog pothvata iz te prvostupanjske presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. On se u zaključku priklanja pravnim mišljenjima da se treći oblik udruženog zločinačkog pothvata treba potpuno odbaciti dok se umjesto prvog i drugog oblika, koji nisu navedeni u statutu ICTY-ja, treba koristiti ono što je zapisano u članku 7.1. statuta ICTY-ja, a to je da osoba koja je planirala, poticala, naredila, počinila ili na drugi način pomogla i podržala planiranje, pripremu ili izvršenje nekog od kaznenih djela snosi individualnu odgovornost za to kazneno djelo.

Što se mene tiče, nakon dugog proučavanja, zaključio sam kao i sudovi za Kambodžu da treći oblik udruženog pothvata nije dobar i mora ga se odbaciti. Što se tiče prvog i drugog oblika, slažem se sa stajalištem mnogih uključujući sudaca žalbenog vijeća da se treba primjenjivati oblik odgovornosti propisan člankom 7. statuta, piše Antonetti. (Foto: ICTY, HRT)