Nakon samo tjedan dana javne rasprave o Zakonu o strateškim investicijama, prijedlog bi Zakona trebao uskoro stići pred Vladu, a zatim krenuti u hitnu proceduru
 
Nije stoga čudno da su organizirane akcije i konferencije za novinare kojima se upozorava na spornost tog zakona koji su pojedine skupine u javnosti već proglasile novom pljačkom hrvatskih dobara ili završnom fazom izdaje. 

Kao najbitniji problem u tom prijedlogu zakona ističu uspostavljanje diktature nad javnim dobrom – koje je zajedničko privatno vlasništvo sviju. Smatraju da na istom zadatku rade i vlast, koja nameće zakon, i oporba, koja surađuje s Vladom u proizvodnji drugorazrednih sukoba i u izmišljanju problema kako bi se skrenula pažnja javnosti s bitnih stvari. Neće ići, draga Vlado, drage elite. Dosta je bilo šutnje, glasno i jasno poručujemo javnosti. Ako se uvede ovaj zakon – bit će to veleizdaja, poručuju iz Occupy Croatia.

Hrvatska udruga sindikata (HUS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske usprotivili su se prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima. Takav zakon zapravo je nepotreban jer se prepreke ulaganjima nalaze u tijelima javne uprave, rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na konferenciji za novinare. Nije zakonska regulativa kriva za izostanak investicija, nego nerad i nered u javnoj upravi, kaže Matijašević. Savez udruga za zaštitu potrošača pak ističe kako nije protiv korištenja javnog bogatstva u svrhu optimalnog razvoja, ali smatra da treba trajno, ustavnim rješenjem, onemogućiti bilo kakvu prodaju, odnosno otuđivanje vodnog bogatstva, šuma i šumskog zemljišta. 

Hrvatska stranka prava (HSP) pozvala je sve građane, hrvatske domoljube, organizacije civilnog društva da odlučno stanu u obranu hrvatskog nacionalnog bogatstva i usprotive se donošenju Zakona o strateškim investicijskim projektima. Predsjednik HSP-a Daniel Srb na konferenciji za novinare oštro je osudio pokušaj da se ozakoni najteži oblik rasprodaje hrvatskog nacionalnog bogatstva, voda, šuma, javnih cesta ocijenivši kako je to daleko teži i ozbiljniji oblik uništavanja Hrvatske od pljačke u privatizaciji 90-ih godina.

GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija, Pravo na grad i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) od Vlade su također zatražili da zaustavi proces donošenja prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima. Ako se taj zakon ipak donese, najavili su pokretanje postupka za ocjenu njegove ustavnosti.

Tražimo od Vlade da u cijelosti odbaci taj zakon. Jedan od najproblematičnijih dijelova tog zakona jest zapravo omogućavanje privatizacije javnih dobara, šuma, šumskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, vodnoga gospodarstva, javnih cesta ako je to dio nekoga strateškog projekta, istaknuo je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić na konferenciji za novinare u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata.

Vrlo problematičnim ocijenio je što o proglašenju nekog projekta strateškim odlučuje povjerenstvo, a njegovi su članovi zapravo članovi vlade, ona ih bira. O svemu odlučuje Vlada i tu je isključen Sabor. Iz tog procesa isključeni su i građani, tako da taj zakon zapravo ugrožava ustavni poredak s obzirom na to da se jasno u članku dva Ustava kaže da Hrvatski sabor ili narod neposredno odlučuju o očuvanju prirodnoga i kulturnog bogatstva i njegovu korištenju, rekao je.

Foto: John Giles/PA
Izvor: HRT