Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta


U Saboru je obilježen 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
 
Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenili su da gospodarska kriza u Europi i svijetu prijeti jačanjem ideologije kakva je dovela do holokausta te su poručili da se širenje mržnje ne smije zanemarivati.

Zadaća svih nas je da radimo sve da ovdje, među nama, u Europi i svijetu zlo nestane. Možda je to utopija, ali je zadaća od koje ne smijemo odustati, zaključio je Josipović te ocijenio i da je jučerašnji dan prigoda da se još jednom oda poštovanja žrtvama holokausta, ali i da se ozbiljno razmisli o odštetama obitelji koje su stradale i kojima je oduzeta imovina. 

Podsjetio da je šest milijuna ubijenih Židova rezultat zločinačke politika koja se vodila u Njemačkoj i nekim drugim državama, na koju nije ostala imuna ni Hrvatska.

Jasenovac je najveći spomenik zla koji ne smijemo zaboraviti, jer smo ovdje među našim ljudima imali ljude koji su spremni na zločin, upozorio je Josipović, ističući da nikada ne smijemo pristati da se i jedan narod, i jedna rasa smatraju nižima.

Prisjetio se i onih koji su imali hrabrosti oduprijeti se takvoj ideologiji, koji su spašavali pojedince i zaslužili časni naziv pravednika među narodima te naglasio da se hrvatski narod nasuprot zločinačke ustaške ideologije, većinski opredijelio za antifašizam.

I predsjednik Sabora Josip Leko smatra da je nemoguće ignorirati sličnost nekih današnjih političkih okolnosti s onima prije Drugoga svjetskog rataEuropski kontinent danas se razvija u miru i u uživa demokratske vrijednosti, ali dugotrajna ekonomska kriza, širenje siromaštva i sve veći jaz između velikog broja siromašnih i malog broja bogatih, kao i nedostatna vjerodostojnost politike u cjelini i neka neodgovorna politička vodstva upozoravaju na oprez, rekao je Leko, ističući da je ekonomska kriza uvijek plodno tlo za izbijanje ratova vođenih nacionalističkim ili drugim prerasudama. 

Naglasio je da ni jedan narod ni država ne smije zanemariti širenje mržnje, bez obzira na to je li riječ o sportskim terenima li neprihvaćanju različitosti manjinskih grupa ili zajednica te upozorio da je hrvatski narod već je jednom platio cijenu totalitarnih ideologija – nacizma, fašizma i komunizma.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Izvor: HRT