Obilježavanje 17. godišnjice masakra u Srebrenici

Intoniranjem himne BiH počelo je obilježavanje 17. godišnjice najgoreg masakra u Europi od kraja Drugog svjetskog rata, a tisuće ljudi pohodile su Srebrenicu kako bi se oprostili od 520 muškaraca i dječaka ubijenih u srpnju 1995. godine


"Ovo je mjesto s kojeg ne smijemo otići"
Komemoracija u memorijalnom centru u Potočarima počela je u 12 sati, a nakon podizanja zastave i himne okupljenima se obratio predsjednik organizacijskog odbora Ćamil Duraković. U govoru je naglasio da se Srebreničani danas okupljaju na mjestu pogibije zato što vjeruju u pravdu, uzdaju se u istinu i čekaju slobodu. – Srebrenica je naša posljednja tvrđava, njihova posljednja tvrđava, mjesto s kojeg ne smijemo i nećemo otići. Želim vas zamoliti da ih nikada ne ostavite, da ne ostavite ni njihovu djecu. Mjera našeg poštovanja prema onima koje smo ukopali, onima koje ukopavamo ili ćemo ih tek ukopati nisu velike riječi koje ćemo izgovoriti, nego ono što činimo za njihovu djecu, siročad čiju sigurnu budućnost moramo osigurati. Naša nespremnost da se pobrinemo za njihovu djecu, za našu djecu, jest nespremnost da se pobrinemo sami za sebe – kazao je Duraković.
Nakon njegova govora državni dužnosnici koji su došli odati počast žrtvama položili su vijence u Memorijalnom centru.
Prije početka komemoracije oko 1000 Srebreničana izviždalo je strana i domaća izaslanstva po izlasku iz spomen-sobe u Potočarima, prenosi Dnevni avaz. Nezadovoljni su jer međunarodna zajednica nije dopustila da se glasovanje na lokalnim izborima koji se trebaju održati listopadu ove godine provede prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Duraković je prije svečanog govora osudio incident i one koji su izviždali srebreničke goste. No ni sam nije bolje prošao jer su ga prisutni za vrijeme govora gađali plastičnim bocama.

Pročitana imena svih 520 žrtava
U Srebrenicu je do 9 sati stiglo 255 autobusa i 3545 automobila, javljajuNezavisne novine, a nakon komemoracije vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Tijekom obreda pokopano je 520 identificiranih posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog masakra, a među njima su i petorica 15-godišnjaka.
Dvadesetak minuta prije 14 sati počelo je iznošenje zelenih lijesova do groblja dok su se iščitavala imena žrtava prije pokapanja. Nakon što je 520 ljesova prebačeno do grobnih mjesta, u 13.55 sati počeo je ukop žrtava.
– Želim samo leći pokraj njih i ostati ovdje zauvijek – kroza suze je, prenose svjetski mediji, kazala Rabija Hrustanović koja je među jednostavnim zelenim ljesovima pronašla ostatke svog supruga i brata.
Podsjetimo, Srebrenica je bila muslimanski grad pod zaštitom UN-a tijekom rata u Bosni. Bosanski Srbi pod zapovjedništvom Ratka Mladića zauzeli su zaštićenu enklavu u srpnju 1995, odvojili žene i muškarce i u samo nekoliko dana smaknuli 8000 muškaraca i dječaka. Nizozemski vojnici koji su kao UN-ovi mirotvorci trebali štititi grad bili su nadjačani, kako brojčano tako i oružjem, i nisu intervenirali.

Pokopano više od 5500 žrtava
Tijela žrtava pokolja u Srebrenici još uvijek se izvlače iz masovnih grobnica diljem istočne Bosne, a pronalaženje posmrtnih ostataka žrtava zločina u Srebrenice još je teže zbog toga što su Mladićevi vojnici s vremenom iskopali mnoge masovne grobnice i premjestili žrtve srebreničkog masakra u druge masovne grobnice kako bi prikrili težinu svojih zločina. Žrtve se identificiraju analizom DNK i svake se godine pokapaju u memorijalnom centru u Srebrenici.
U Srebrenici je do sada pokopano više 5000 žrtava, a s današnjim pokopom ta brojka prelazi 5500 žrtava koje su identificirane.
I premijer Zoran Milanović prisustvovao je obilježavanju 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u srijedu u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, priopćili su Banski dvori. U Izaslanstvu je bio i ministar obrane Ante Kotromanović. Po završetku komemoracije Milanović je otputovatao u Orašje na susret s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

Foto: AFP/PIXSELL
Izvor: Marinela Vidić-Ivoš/VLM

Akademija-Art