Obersnel o uvođenju poreza na nekretnine


Uvođenjem poreza na nekretnine umjesto komunalne naknade, gradovima i općinama osigurat će se lakše poslovanje i planiranje troškova, a projekcije pokazuju da bi prihodi trebali biti veći od dosadašnjih prihoda komunalne naknade
Rekao je to u Rijeci predsjednik Udruge gradova i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, na regionalnoj prezentaciji budućeg Zakona o porezu na nekretnine. Prezentaciju prijedloga Zakona o porezu na nekretnine zajednički su organizirali Udruga gradova, Udruga općina i Ministarstvo financija.

Kako je naglašeno, ovo nije novi porez, već isključivo zamjena komunalne naknade porezom na imovinu, a za građane neće biti većeg poreznog opterećenja. Porez bi trebao pridonijeti stavljanju neiskorištenih nekretnina u funkciju, a veseli činjenica da je Ministarstvo predložilo da i država bude obveznik plaćanja poreza, rekao je domaćin, predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel. Dodao je da je u ovom trenutku teško reći koliko će biti veći prihod gradova i općina, što će pokazati vrijeme i praksa. Koliko će biti veći ovisi o odlukama koje će se donijeti jer moram reći da je Ministarstvo financija u ovom prijedlogu omogućilo gradovima odnosno lokalnoj samoupravi da sama definira i neke olakšice i na neki način utječe na konačan iznos poreza koji će se plaćati, rekao je Obersnel.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac na prezentaciji je naglasio kako se uvođenjem poreza na nekretnine koje nisu u funkciji želi ojačati državna i lokalna samouprava, te rastereti građane kako bi imali više novaca za potrošnju, a poduzetnici za investiranje.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Izvor: HRT