Obama u Mianmaru

Barack Obama stigao je u Mianmar. Prvi je američki predsjednik na dužnosti koji je kročio na tlo te zemlje. Mnogi analitičari njegov posjet ocjenjuju povijesnim
Washington na taj način nagrađuje napore vladajućeg mianmarskog režima koji je u posljednjih godinu i pol pokrenuo niz političkih reformi usmjerenih ka demokratizaciji zemlje. 

Sjedinjene Države Mianmaru su, nakon dolaska vojne hunte na vlast krajem 90-tih, uvele ekonomske sankcije. Međutim, većina ih je posljednjih mjeseci ukinuta, u petak je prestala vrijediti i posljednja – ona o zabrani uvoza mianmarskih proizvoda.

Američkog predsjednika čekalo je mnoštvo oduševljenih građana od zračne luke do grada, a prvi je susret bio onaj s predsjednikom države. Mianmarske vlasti, u znak dobre volje, danas oslobodile 63 političkih zatvorenika, disidenata i aktivista. To je tek trećina od ukupnog broja koji će biti pušten na slobodu. 

Nakon susreta s mianmarskim predsjednikom, Obama se, u pratnji američke državne tajnice Hillary Clinton uputio u posjet slavnoj mianmarskoj disidentici, San Suu Kyi, dobitnici Nobelove nagrade za mir, ženi koja je dva desetljeća provela u kućnom pritvoru. Vidjeli smo velike promjene u ovoj zemlji u posljednjih godinu dana. Sve je počelo oslobađanjem gospođe San Suu Kyi, a onda i mnogih drugih disidenata. SAD će podupirati razvoj demokracije, pomagati stvaranju demokratskih institucija i poticati gospodarsku suradnju!, izjavio je Obama.

Američki predsjednik u Mianmaru će ostati samo šest sati. Odlazi u Kambodžu na azijski summit. Inače, ovo je Obamino prvo inozemno službeno putovanje nakon reizbora.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Izvor: HRT