Obama izgubio prednost pred Romneyjem

Američki predsjednik Barack Obama je izgubio prednost u predizbornim anketama građana u odnosu na republikanskog protukandidata Mitta Romneyja nakon tv-debate u srijedu, po nacionalnim anketama koje su objavili instituti Gallup i Pew
Premda ti rezultati ne prejudiciraj rezultate izbora koji se imaju održati 6. studenog, čini se da nagli pad popularnosti predsjednika na odlasku potvrđuje negativno mišljenje o njegovu prošlotjednom televizijskom sučeljavanju s Romneyjem.
U toj debati, prvoj od triju koje će se održati do 22. listopada između sadašnjeg stanara Bijele kuće i kandidata koji bi ga htio zamijeniti, Obama je bio ‘u defenzivi’ i u sjeni njegova protivnika koji je pokazao borbenost.
U Gallupovoj anketi Romney i Obama su izjednačeni, svaki dobiva 47 posto, premda je potonji prije debate imao prednost od četiri do šest bodova. Po jednoj drugoj Gallupovoj anketi, 72 posto ispitanika smatra da je Romney u debati bio bolji.
Pewova anketa potvrđuje tu tendenciju: Obama je od sredine rujna izgubio pet bodova u anketama o glasovanju na izborima, a njegov je protivnik dobio četiri. Obojica kandidata su se našla na 46 posto glasova upisanih birača.