president-obama

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako je uvjeren da će Kongres glasovati za vojnu akciju SAD-a u Siriji i dodao da Sjedinjene Države imaju širi plan pomoći pobunjenicima u borbi protiv snaga Bašara al-Asada

Na sastanku u Bijeloj kući s čelnicima Kongresa Barack Obama je pozvao na skoro glasovanje i ponovio da će plan SAD-a biti ograničen u ciljevima te da se neće ponoviti dugi ratovi kao u Iraku i Afganistanu.

Mi predviđamo nešto ograničeno. To je nešto srazmjerno. To će oslabiti Asadove kapacitete, rekao je Obama.

Istovremeno imamo širu strategiju koja će nam omogućiti da osnažimo kapacitete oporbe, rekao je.

Obama je iskazao spremnost da riješi zabrinutosti u Kongresu oko ovlaštenja za uporabu sile koje je Bijela kuća poslala Kongresu.

Ne bih išao u Kongres da nisam bio ozbiljan glede savjetovanja i vjerovao da uobličavanjem ovlaštenja možemo osigurati izvršenje misije i biti učinkovitiji, poručio je Obama.

A Obama je na sastanku s čelnicima Kongresa u Bijeloj kući – i dobio potporu čelnika iz obiju stranaka u Zastupničkom domu za ograničene napade na al-Asadove snage.

Nakon razgovora, dvojica glavnih republikanskih predstavnika u Zastupničkom domu, predsjednik John Boehner i vođa republikanske većine Eric Cantor, kao i vođa demokratske manjine Nancy Pelosi kazali su kako će poduprijeti vojnu akciju u Siriji.

Samo je SAD u stanju zaustaviti Assada i upozoriti ostale u svijetu da se ovakvo ponašanje neće tolerirati. Vjerujem da bi moji kolege trebali poduprijeti ovaj poziv na akciju, rekao je Boehner novinarima. (HRT)