O sudbini Gotovine i Markača odlučuje elitno peteročlano vijeće

O konačnoj sudbini Ante Gotovine i Mladena Markača odlučuje elitno petočlano Žalbeno vijeće Tribunala, s obzirom da su dva njegova člana bili predsjednici suda

Na čelu mu je 83-godišnji Theodor Meron, sadašnji predsjednik haaškog suda. Amerikanac, rođen u poljskom Kaliszu. Bio je u radnom nacističkom logoru, nakon rata otišao je u Izrael, a 1978. uselio se u SAD. Cijenjen je kao ugledni pravnik, diplomat i ne preza od rušenja prvostupanjskih presuda. Tako je rušio i presudu od 45 godina Tihomiru Blaškiću.

Kažu da mu je stalo da suci ostanu upamćeni u povijesti kao stručni i pošteni. Meron je svojedobno bio "dodao" V. Šljivančaninu na prvostupanjskih 5, još 12 godina, da bi, napokon odredio kaznu od 10 godina. Odlikovan je francuskim Ordenom časti i veliki je ljubitelj knjiga o ratu i viteštvu u dramama W. Shakespearea. Obrazovao se u Jeruzalemu, Cambridgeu i Harvardu. Predsjednik suda bio je već od 2003. do 2005.

Talijanski sudac Fausto Pocar bio je također predsjednik Tribunala, od 2005. do 2008. , a dvije godine bio je potpredsjednik suda dok mu je na čelu bio Meron. Rođen je 1939. u Milanu. Profesor je međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Milanu, gdje je bio i prorektor, kao i dekan Fakulteta političkih znanosti. Ima dugo iskustvo u aktivnostima UN-a, posebice na polju ljudskih prava i humanitarnog prava. Sudac je i Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (MKSR).
Turski sudac Mehmet Güney već je 11 godina u Haagu, rođen je 1936 u Siirtu. Fakultet političkih znanosti i Pravni studirao je u Ankari, a posjeduje i diplomu iz prava i ekonomskih znanosti Europskog sveučilišnog centra u Nancyju. Bio je turski veleposlanik na Kubi, u Singapuru i Indoneziji. Radio za Pravnu komisiju UN-a, a bio je i sudac MKS-a za Ruandu.
Sutkinja Andrésia Vaz iz Senegala je, rođena 1944. i ima diplomu Francuskog nacionalnog centra za pravne studije. Bila je sutkinja u senegalskom Dakaru, te predsjednica Prizivnog i Vrhovnog suda. Članica je Konferencije predsjednika sudova Commonwealtha.
Sudac Carmel A. Agius, Maltežanin, rođen 1945, od 2001. je u Haagu. Diplomirao je engleski, talijanski i ekonomiju. Bio je javni bilježnik, a stječe i doktorat iz prava na sveučilištu u Malti.
Bio je sudac za prekršaje, pa predsjednik Ustavnog i Vrhovnog suda Malte. Bio je i savjetnik UN-ovog Visokog povjerenstva u Nepalu. Znan je našoj javnosti kao dežurni sudac koji je dočekao Gotovinu na njegovom prvom pojavljivanju u Haagu u prosincu 2005. (dai)
Između 145 svjedoka sudnicom prodefilirale i brojne poznate osobe
Među 145 svjedoka koji su prodefilirali sudnicom u vrijeme prvostupanjskog suđenja našlo se mnogo poznatih osoba. Tako su tužitelji pozvali i kanadske generale Andrewa Leslieja i Alaina Foranda, bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera W. Galbraitha, UN-ovu povjerenicu Elisabeth Rehn, srbijanskog generala Kostu Novakovića, pa Žarka Puhovskog, bivšeg šefa HHO-a, prvog čovjeka Vojne policije Matu Laušića, bivšeg državnog odvjetnika Željka Žganjera i kontroverznog hrvatskog vojnika Vladimira Gojanovića. Gotovinina obrana veliko je iznenađenje izazvala svojim prvim svjedokom – bivšim kontraobavještajcem Srbije i krajinskih Srba Slobodanom Lazarevićem.
Slijedili su Miomir Žužul, Vesna Škare-Ožbolt, zapovjednik vojske RSK general Mile Mrkšić, bivši američki vojni ataše, u vrijeme suđenja šef CIA-e za Aziju i Pacifik Richard C. Herrick, umirovljeni američki general Anthony Ray Jones, izaslanik glavnog tajnika UN-a Jasushi Akashi, tadašnji vojni tužitelj, sada glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, te tadašnji županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović.
Markačeva obrana pozvala je bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića, bivšeg zamjenika šefa policije Joška Morića, Snježanu Bagić, Lovru Pejkovića (prognanici), generala HV-a Dragutina Repinca, te Zorana Cvrka, bivšeg specijalca, sada šefa sigurnosti HNS-a. I sud je pozvao nekoliko svjedoka, između ostalih i Juru Radića, bivšeg potpredsjednika Vlade RH i bivšeg zamjenika šefa specijalaca Željka Sačića.
Za obranu Ivana Čermaka svjedočili su i Nadan Vidošević, šef HGK, Borislav Škegro, bivši ministar financija, ekonomist Mladen Vedriš, umirovljeni general HV-a Franjo Feldi i bivši povjerenik Vlade RH za Knin Petar Pašić.
Izvor: Vecernji.hr
Davor Ivanković