O konceptu T. Pavelića za hrvatski nastup u Veneciji

Foto: Nives Gajdobranski
 

Od lokalnih problema do vraćanja kredibiliteta arhitekturi

 
Za hrvatske predstavnike na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji izabrana je Pulska grupa kao odgovor na temu Bijenala "Zajednička osnova"
 
Taj je rad zapravo pokušaj nalaženja rješenja za slijepu ulicu u kojoj se struka našla, rekao je Tomislav Pavelić, povjerenik hrvatskog nastupa na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.
Bijenalna izložba u Veneciji održat će se od 29. kolovoza do 25. studenog, a Hrvatska će izlagati u prostorima Arsenala. Ovogodišnju temu  zadao je britanski arhitekt David Chipperfield, izbornik ovogodišnje izložbe, a njome se promišlja složena kulturna, komunikacijska i fizička uvjetovanost arhitekture.

Foto: Nives Gajdobranski

Povjerenik hrvatskog nastupa prvi put je izabran na natječaju Ministarstva kulture i Udruženja hrvatskih arhitekata, a Pavelić drži da  Pulska grupa, tražeći zajednički nazivnik društva i arhitekture i djelujući lokalno, arhitektonskoj djelatnosti vraća izgubljeni društveni kredibilitet.

Pavelić ističe: –  Pulska grupa bavi se lokalnim problemima koje njezini članovi nemaju samo kao arhitekti, nego i kao građani. –  dodao je.
U projektu će sudjelovati i fotograf Boris Cvjetanović, Siniša Labrović putem performansa te filmski dokumentarist, redatelj Igor Bezinović.
Predsjednik Ocjenjivačkog suda Krešimir Rogina, ustvrdio je kako je Pavelić pogodio temu izložbe, a značajno je i što je riječ o sredini izvan Zagreba. Na press konferenciji održanoj u srijedu, 28. ožujka u Ministarstvu kulture RH rečeno je  da je o kandidaturama za povjerenika hrvatskog nastupa odlučivao ocjenjivački sud u sastavu: Krešimir Rogina, predstavnik Udruženja hrvatskih arhitekata (predsjednik), Silvio Bašić, predstavnik Udruženja hrvatskih arhitekata, Lea Pelivan, predstavnica Udruženja hrvatskih arhitekata, Berislav Šipuš, predstavnik Ministarstva kulture i Zlatko Uzelac, predstavnik Ministarstva kulture. Naglasimo još jednom da se ocjenjivački sud jednoglasno odlučio za prijedlog Tomislava Pavelića: PULSKA GRUPA

Foto: Nives Gajdobranski

Pripremila: Nives Gajdobranski

Akademija-Art