NU2 – Teško je biti socijaldemokrat u siromašnoj zemlji. Da ima više novca bilo bi lakše

nu2

nu2

Aco u prijateljskom tonu s Lex Komadinom prisjećao se propalog socijalizma i ‘boljih vremena’

Posljednja ovogodišnja emisija Nedjeljom u dva, voditelja Aleksandra Stankovića, ugostila je Zlatka Komadinu, župana Primorsko-goranske županije. Emisija je uobičajeno započela emisijom u kojoj su, među ostalima, Vesna Pusić i Rade Šerbedžija veličali lik i djelo SDP-ova župana. Zaključili su tako njegovi prijatelji i suradnici da je veliki Hrvat, ali ne i nacionalist. Pusićka ga vidi kao dobrog čovjeka i savršenog župana, a prijatelj Šerbedžija otkrio je da je župan socijalist. Tim otkrićem otvorio je i Aco svoju emisiju. Ovog puta protekla je u neobično mirnom i prijateljskom tonu. Bez uobičajenih upadica, s osmjehom na licu, u prijateljskom tonu ovaj dvojac razglabao je o socijalizmu. Cilj emisije bio je, sudeći prema najavama, analizirati proteklu godinu, a umjesto nepristranom gostu, Stanković je ulogu prepustio SDP-ovu županu. Zanimljiv je i pozdrav kojim Aco uredno započinje svoju emisiju: ‘Dobar dan, dragi ‘GLEATELJI’. Pomalo bezvoljno, drsko i s dozom omalovažavanja. Osim prepoznatljivog pozdrava, emisija je bila neprepoznatljiva što zbog Acina osmjeha, što zbog pristojne komunikacije na koju od njega nismo navikli. Ponio se domaćinski, reklo bi se.

Ono što se iz ove emisije o Komadini da zaključiti jest da bi mladi premijer Milanović od njega zaista mogao učiti biti političar, iako je Acin sugovornik priznao da je čak i ljeviji od njega. Kazao je da Komadina da je liberal i socijaldemokrat. “Lijepo je imati socijalistički pogled na svijet. I teško, kao u cijeloj Europi. To je prije osobni svjetonazor, a politički smatram da moramo biti društvo jednakih mogućnosti, da se možemo školovati i naći posao. Danas je to teško”, rekao je Komadina. Nije se, doduše, želio izjasniti je li socijalist ili socijaldemokrat, ali se nazvao umjerenim decentralistom. Rekao je i kako je Hrvatska zemlja regija te priznao kako ga je i pokojni Ivica Račan svojedobno pitao zašto je navalio s decentralizacijom kad je Hrvatska premrežena autocestama. Ustvrdio je da ljudi sve češće s nostalgijom govore o Jugoslaviji i sve više kritiziraju aktualnu vlast. Problem je, prema Komadininim riječima, kriva tranzicija hrvatskog društva jer privatizacija i pretvorba nisu uspjele, a zbog toga je krahiralo gospodarstvo. “Ne treba zaboraviti da smo preuzeli vlast nakon dva HDZ-ova mandata. Riječ je o stranci koja je socijalni mir kupovala zaduživanjem, a to je moralo doći na naplatu. Zato se sada nas napada, a činimo sve što je moguće”, naveo je Acin sugovornik.

U emisiji se osvrnuo i na svoj kratki mandat ministra prometa. “Misliš da si nepoderiv, ali nisi. Imao sam i ja trenutke pucanja. Imao sam i nekih neuralgijica”, potužio se Komadina. Župan ne strahuje od gubitka izbora, a na kraju mandata birači bi trebali prepoznati što su učinili te da njihova pobjeda nije upitna. Sumnjičav je prema tome da bi im birače mogao oteti Nikica Gabrić, a ne vjeruje previše niti u Mirelu Holy, za koju tvrdi da ima nizak prag tolerancije. Komadina ne vjeruje u nove proroke pa zato misli da im štetu ne mogu nanijeti niti Lesarovi Laburisti. Premda ne vjeruje u gubitak izbora, priznaje da strateške promjene nisu stigle jer se premijer vodio političkim promjenama. “Prostora je malo, mi nemamo realnog sektora, investicija, proizvodnje… Ne može premijer to sam, ne mogu ni ministri, trebamo uvjete, a njih nema. Imamo najveći deficit i nikad više dugova”, izvlačio se Komadina.

Nevjerojatno, ali i sam Stanković je priznao da su vladajući u protekle dvije godine davali nerealna obećanja. Priznao je to i njegov sugovornik, a za to je ponudio i objašnjenje: “Vlada neće govoriti ljudima loše, morate nuditi optimizam i želju da želite promijeniti stvari. Ova Vlada to i želi, ali pitanje je što se realno i može. Naime, kada vidite da se neki zakoni ne mogu promijeniti i da je birokracija prevelik problem, sputani ste. Radimir Čačić je najbolji primjer, imao je jasnu viziju, ali nije mogao u ovim uvjetima ispuniti planove.”

Nisu očekivali da će stanje koje ih je dočekalo biti tako loše, jedno je od uobičajenih opravdanja. Time je Komadina zapravo priznao da vlast nije procijenila situaciju iako su nam servirali Plan 21 prepun ideja koje su se već s prvim danima vlasti trebale realizirati. Kada ne postoji sposobnost procjene situacije, jasno je da će nas vrlo teško izvući iz krize. S tim se Komadina ipak ne slaže. Iako je Komadina kroz emisiju isticao neslaganje s premijerom kazao je da svoje voli.

“Svoje volim, ne mogu si pomoći, bez obzira što nije sve onako kako želim. Ne možete napuštati brod, morate mijenjati sustav kada ste u njemu. Znate, SDP je dio mene i ja sam dio SDP-a, nemam razloga otići, osnivati drugu stranku ili nešto tako”, kazao je župan.

Neslaganje s premijerom potvrdio je kazujući da političkih zapošljavanja ima premda Milanović tvrdi da ih nema. “Uvijek ih negdje ima. Neka baci kamen. Koliko ih ima? Vjerujem ogromno manje nego u desnom spektru. Morate imati svoju ekipu ljudi”, u Čačićevom stilu naveo je Komadina. U tom stilu komentirao je postavljanje bivšeg koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića na čelo Podravke. Bila je to velika Mršićeva želja, a neki u stranci radi toga su nezadovoljni. Mršić je usprkos tome bio uspješan gradonačelnik, a na čelu ove kompanije ne bi se našao da nije član SDP-a. Poručio je da netko tko je postavljen na funkciju ipak ne bi trebao ostati u vodstvu stranke. HDZ je po tom pitanju bio grozan, a mora se odlučiti družba ili služba.

Družba ili služba odlučivala je i o izbacivanju Aleksandre Kolarić iz stranke. Na pitanje je li trebala biti izbačena, Komadina odgovara da u zadnjoj fazi nije mogla drukčije proći. No, on nije za to da se za prvi prekršaj daje najjača sankcija. Zbog toga bi on za Kolarić tražio žuti karton, iako je svjestan težine njenih riječi.

Tema emisije bila je i kupnja skupih vozila, kao što je to bio slučaj s Marinom Lovrić Merzel. Potrebno je voditi računa o vremenu u kojem se živi kazao je Merzeličin kolega te otkrio da se on vozi u skromnoj Škodi. Nema smisla kupovati skuplja vozila jer neće dulje trajati, a za svoje vozilo tvrdi da je odlično, a jeftinije.

Naravno da Aco nije mogao odoljeti, a da sugovornika ne upita o svjetonazorskim podjelama u Hrvatskoj pa je govora bila o referendumima o braku i ćirilici te gaženju manjinskih prava. Na koncu je iznio mišljenje o liberalnom kapitalizmu: “Liberalni kapitalizam će dovesti svijet do propasti, više ne može ići naprijed i tome će doći kraj”, zaključio je Komadina. Stanković je na koncu emisije gledateljima pojasnio zašto politički lideri ne sjedaju u njegovu vruću stolicu. Sudeći prema ovoj emisiji, ne moraju strahovati jer stolica postane užarena samo kada u nju sjednu oni sa čijim se mišljenjem Aco Stanković privatno ne slaže. (Foto: HRT, Dnevno.hr)