Novinari HRT-a među dobitnicima nagrada HND-a

mediji

mediji

Na dodjeli godišnjih nagrada HND-a za 2012. nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobila je novinarka HRT-a Anka Bilić Keserović za dokumentarni film I ružičasto je crno

Ocjenjivačka skupina za televizijsko novinarstvo jednoglasno je zaključila kako je taj dvodijelni televizijski politički dokumentarac o bivšem premijeru Ivi Sanaderu na najbolji način rasvijetlio pozadinu i kontekst političkog uspona i pada protagonista najveće korupcijske afere u Hrvatskoj.

U emisiji HTV-a Hrvatska uživo gosti su bili novinarka HRT-a Anka Bilić Keserović i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. U videoprilogu donosimo razgovor s njima.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dobila je Ivana Radaljac Krušlin s Radio Sljemena za serijal dokumentarnih reportaža Žena, kurva, kraljica, Dom na kraju svijeta, Svijet za šut i Dema, devla. U obrazloženju ocjenjivačke skupine stoji kako je Ivana Radaljac Krušlin serijom dokumentarnih reportaža te intervjua s ljudima s ruba slušatelje uspjela upoznati s onom stranom društva koju uglavnom ignoriramo i koje se sramimo. Isto tako, uspjela je potaknuti ne samo toleranciju nego i ljudsko razumijevanje za ove ljude i njihove probleme.

Nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić za 2012. godinu dobio je HRT-ov snimatelj Igor Tukša za reportaže Mađarska oaza na Bilogori i 40 godina stvaralaštva podravske književnice Božice Jelušić. U obrazloženju stoji kako se Igor Tukša u proteklih dvadesetak godina rada na HRT-u, ponajviše u studiju Bjelovar, dokazao kao profesionalan, kreativan i motiviran snimatelj, a iz priloženih reportaža vidljivo je da pokazuje i razumijevanje filmskog jezika te da njegovi radovi imaju prepoznatljiv, osobni pečat.

Hrvatsko novinarstvo društvo, obilježavajući svjetski dan slobode medija, novinarom godine proglasilo je Natašu Škaričić.