Skip to content

Novi predsjednik uprave nema iskustva, ali ima političko zaleđe

Nadzornici su za prvog čovjeka izabrali supruga SDP-ove saborske zastupnice čija je obiteljska tvrtka poslovala s Lukom

Nadzorni odbor Luke Rijeka na današnjoj je sjednici, održanoj samo dan nakon što je zaključen javni natječaj na koji je stiglo čak 11 prijava kandidata, za novog čelnog čovjeka lučkog sustava imenovao Vedrana Devčića
 
Uz njega kao predsjednika, imenovano je i dvoje članova uprave: Linda Sciucca za financijske poslove i Nenad Janjić za komercijalno-operativne poslove. Protiv Devčićeva imenovanja bio je predstavnik radnika u NO. Članovi bivše uprave koji su dva mandata vodili poduzeće također su se kandidirali, no njihove prijedloge programa rada i ustroja, kako se doznaje, nadzornici nisu ni razmatrali jer je odlučeno da se u Luku postavi posve nova ekipa – po mjeri vladajućoj stranci.
Imenovanje Devčića, donedavno direktora obiteljske tvrtke Eurodelta, supruga saborske zastupnice SDP-a Ane Komparić-Devčić, suradnice Vojka Obersnela, a čija je tvrtka svojedobno bila u poslovnim odnosima s Lukom, potvrdilo je da potencijalni sukob interesa, žena zastupnica i nedostatak iskustva u složenom i specifičnom poslovanju lučkog sustava nisu smetnja kad postoji stranačko zaleđe. Devčić je najavio da njegova uprava odmah kreće s planovima vezanima uz restrukturiranje, povećanje učinkovitosti i prometa, a sve s ciljem unapređenja konkurentnosti riječkog prometnog smjera.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Izvor: Tamara Opačak-Klobučar/Jutarnji.hr

Akademija-Art