Novi bolni rezovi Vlade

vlada milanovic

Otkazivanje Kolektivnih ugovora u školstvu i znanosti je prvi veliki konkretan odgovor Vlade nakon što je Bruxelles poručio kako uštede u sljedećoj godini moraju biti dodatne 3 milijarde kuna, ali i više.

Otkazivanje Kolektivnog ugovora znači da 90.000 zaposlenih u obrazovanju neće dobiti nikakve dodatke, osim plaće. Za učitelje, to je, kažu, dodatno snižavanje standarda. No, nadležni ministar, koji u proračunu nema ni za prijevoz, danas je bez komentara.

Rezati se mora jer manjak u državnom proračunu u slijdeće tri godine ne smije biti veći od 3%. Plan je da deficit za 2014. iznosi -4,6%, 2015. -3,5%3, a 2016. -2,7%. Ministar financija Slavko Linić poručio je kako treba poraditi na većoj efikasnosti reformi koje su pred Vladom. I te bi reforme donijele uštede na rashodovnoj strani.
“Desetak ključnih reformi koje će biti posebno predstavljene u Vladi vrlo brzo će biti realizirane u praksi”, poručio je Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Na red dolazi i zdravstvo. Racionalizacijom bolnica uštedjet će se 400 milijuna kuna na godinu. Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da će se reducirati neke djelatnosti, sve na dobrobit pacijenata.

Ušteda u poticanju gospodarstva, kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, neće biti. Ističe kako mali i srednji poduzetnici moraju doći u središte pozornosti, jer se tako mogu početi zapošljavati ljudi. Do kraja tjedna znat će se i hoće li autoceste u monetizaciju. I po kojoj cijeni. I tim bi se novcem trebao smanjivao deficit, piše dnevnik.hr.