Nova HTV-ova dokumentarna serija “Kič?” otkriva sve o kiču

Što je zajedničko ludome kralju Ludwigu II. I Waltu Disneyju? Što spaja lik Mona Lise i vrtnoga patuljka? Zašto je danas Madonna slavnija od Madone? To su neka od pitanja na koja odgovor donosi nova HTV-ova dokumentarna serija od šest nastavaka “Kič?” koja kulturološki propitkuje pojam kiča

 
Serijal koji je redateljica i scenaristica Nana Šojlev stvarala tri godine kreće u četvrtak, a emitirat će se u udarnom terminu, nakon središnjeg Dnevnika na Prvom programu.
– Predano stvarajući seriju tijekom dvije godine obišli smo cijelu Europu: snimali smo u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Francuskoj, da bismo doznali što je kič, kada je i kako nastao, postoje li različite vrste kiča i u čemu je tajna njegove sveprisutnosti – objasnila je Šojlev na predstavljanju serije na HRT-u. Glavni urednik HTV-a Dean Šoša otkrio je da i sam naginje kiču.

– Dok sam se jutros odijevao, pitao sam se izgledam li tako i inače kad se pokušam srediti – našalio se Šoša prigodno odjeven kičasto, u ružičastu košulju i s ružičastom ružom na sakou.

U prvoj epizodi Tempo primo gledatelji će se upoznati s kič-čovjekom koji umjetnost doživljava kao ukras i statusni simbol. Kič-čovjek u umjetnosti traži samo ugodne, dopadljive i slatkaste dojmove, a umjetnička djela doživljava selektivno. U bavarskom dvorcu Neuschwanstein ludoga kralja Ludwiga II. vidjet ćemo zašto teoretičari kiča smatraju da je upravo romantizam iznjedrio kič.
"Kičizacijom" se smatra i svođenje kompleksnog Mozartova lika i djela na čokoladne Mozart-kuglice o čemu će gledatelji više doznati u drugoj epizodi Nobilmente. Ona će se također baviti idolopoklonstvom te činjenicom da je kič danas obvezatni pratilac svih faza života i da se nalazi svuda oko nas, a uvlači se i u sve svečane obrede počevši s obredom vjenčanja i bijelom vjenčanicom kao mitom o nevinosti koji danas više ne postoji. Slavni mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi” također se smatra klasičnim primjerom kiča.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Izvor: Vecernji.hr