Nogomet: I onaj jedan gol protiv Šveđana bio je slučajni autogol


Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Hrvatska nogometna reprezentacija priuštila nam je veliko razočaranje u prijateljskom dvoboju protiv Švedske

Uvjerljiva 3-1 (1-1) pobjeda Švedske ražalostila je malobrojone hrvatske navijače na ovoj utakmici, ali im je i pokazala sve mane i nedostatke naše momčadi nekih stotinjak dana prije Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Izgledala je Bilićeva momčad inferiorna i po fizičkoj spremi, ali i po znanju, a najbolji čovjek na utakmici bio je Zlatan Ibrahimović koji je aktivno sudjelovao u sva tri švedska pogotka. Ovakav poraz zaista je gadna lekcija našim nogometašima koji su u dvoboj protiv Švedske ušli očito samouvjereno i prepotentno, izgledalo je to sve skupa jako, jako slabo.
Šveđani su poveli u 13. minuti iz jedanaesterca, opravdano dosuđenog. Velemajstorski je Ibrahimović u središtu našeg kaznenog prostora pronašao Elma, njemu je ususret krenuo Pletikosa i oborio ga. Slovenski sudac Žganjec nije čekao, odmah se odlučuo za – jedanaesterac. Realizator za švedsko vodstvo bio je Zlatan Ibrahimović.
Jalova dominacija Hrvatske dugo potom nije davala ploda, često se griješilo i u predaji lopte, ali i ritam igre hrvatske momčadi bio je prespor. Čak je Švedska djelovala opasnije, napose nakon jednog sjajnog dalekometnog udarca Ibrahimovića, Pletikosa je jedva loptu izbacio u korner. U zadnjim minutama prvog dijela Hrvatska se priklonila preskakanju igre, orijentirala se na slanje dugih lopti još iz obrane prema napadu i nakon jednog takvog »slučaja« dogodilo se – slučajno izjednačenje.
Naime, Gordon Schildenfeld je poslao dugačku loptu u kazneni prostor gostiju, vratar je krenuo na nju, ali i Jonas Olsson koji je loptu zakačio glavom i prebacio vratara što je bio uvjeren da je lopta njegova.
Već u prvim minutama nastavka svjedočili smo neugodnom, hladnom tušu po hrvatsku momčad. Jedva da se i krenulo s centra a lopta se zakoprcala u Pletikosinoj mreži. Ibrahimović je dugo vukao loptu kroz hrvatske redove, u pravom trenutku je dodao Holmenu koji je tukao, Pletikosa je obranio, ali nije loptu ukrotio, njoj je najbliži bio Larsson, lagano je zabio.
Hrvatska i dalje nije ništa igrala, tek se smucala oko švedske obrane, bez konkretnijih pokušaja. Tada je doista bilo jasno da su naši igrači potpuno izvan ove utakmice. Jasno, Švedi su to obilato koristili, u 69. minuti postigli su i treći pogodak, iznova u režiji sjajnog Ibrahimovića. On je još jednom našao pukotine u našoj obrani, a potom asistirao Larssonu za njegov drugi pogodak.
Hrvatska? I dalje je pokušavala odglumiti da nešto pokušava…
Izvor: Andrija Kačić-Karlin /Vjesnik/

Akademija-Art